Jakten på den ultimate wellnessopplevelsen

Dato: 7 Jul 2021

Vi lever i en tid der tempoet aldri har vært høyere - utviklingen går raskere og raskere, og effektiviteten blir høyere og høyere. Det kan være vanskelig å følge med.

Som et motpunkt til det stadig økende tempoet i samfunnet, finner vi blant annet et økt fokus på velvære. I vår travle og stressede verden trenger vi alle små ‘øyer’ der vi oppnår fred, velvære og kan lade opp våre mentale depoter. Både som et konsept og som en næring vokser wellness dermed raskt disse årene, og det har kanskje aldri vært mer relevant enn i dag.

Lag wellnessopplevelser i verdensklasse gjennom intelligente løsninger

Men hvem er egentlig "jeg", tenker du sikkert. La meg bare kort presentere meg selv. Jeg heter Tanja Weische og jobber i wedi GmbH, der en av mine viktige oppgaver er å gi råd til arkitekter og byggherrer om hvordan de kan skape wellnessopplevelser i verdensklasse og hvordan wedis produkter kan bidra til disse prosjektene.

En utfordring fra sjefen min

På våren utfordret sjefen meg til å dra ut på et historisk eventyr på jakt etter wellnessens opprinnelse i Danmark, for å få en enda dypere kunnskap om wellness og dets historiske perspektiv. Jeg trengte ikke tenke på det i mange sekunder før jeg utbrøt "utfordring akseptert" og så satte vi kursen mot Silkeborg. I Silkeborg ligger Badeanstalten anno 1920 - et godt sted å begynne å oppleve bading og wellness i et historisk perspektiv.

En tidsreise til en annen verden

Jeg vet ikke nøyaktig hva jeg forventet - men synet som møtte meg da jeg kom inn i Badeanstalten, stemte ikke det minste med bildene jeg hadde malt på netthinnen før jeg gikk ned de 8 trinnene og inn i den rustikke tredøren. Da jeg kom inn i Badeanstaltens byggning, var det som å reise 100 år tilbake i tid, og jeg kjente straks historiens grep i meg. Badeanstaltens lokaler er stort sett som de var da de ble bygget, og er vakre, enkle og innbyr til renhet og avslapning.

Den fulle opplevelsen

Denne onsdagen i april var vi – min sjef i wedi og jeg - de eneste gjestene i Badeanstalten, siden den akkurat hadde åpnet igjen etter en langvarig stengning pga. Korona.

Etter en kort omvisning i Badeanstalten måtte vi velge behandling. Jeg valgte å komme i karbad, som jeg selv måtte velge en duft for. Jeg valgte lavendel, med den fine, rolige lilla fargen.

Da ble jeg "lagt" i karet med nakkestøtte likte jeg det veldig godt - tid til avslapning, tid til tanker. Etter en halvtimes tid sto jeg opp, ble pakket inn i et stramt laken, og lå deretter innpakket i 15 minutter for å slappe av igjen. Etter dette var behandlingen ferdig.

Den totale sanselige opplevelsen jeg nettopp hadde vært gjennom gjorde et stort inntrykk på meg. Hele fokuset på opplevelsen og det som foregikk i nuet, ga en følelse av velvære og overskudd, som varte lenge etter besøket i Badeanstalten i Silkeborg.

Slik kan jeg hjelpe deg

Hvis du som arkitekt eller byggherre står overfor et prosjekt der du ønsker å skape den ultimate wellnessopplevelsen - enten som selve fokuspunktet eller bare som en del av et større prosjekt, ta kontakt med meg så tidlig som mulig i prosessen og la meg hjelpe deg.

Mange referanser i både Danmark og internasjonalt

wedi har et stort antall referanser innen konstruksjon av wellnessprosjekter.
Senest har wedi inngått en avtale - i samarbeid med Kakelspecialisten i Stockholm - om å levere et wellnessprosjekt til Elite Hotels of Sweden, til deres The Wood Hotel by Elite, Skellefteå - en av verdens høyeste trebygninger.

Hotellet åpner i september 2021 og er et 20-etasjes trehotell med 205 rom og kongressfasiliteter for opptil 1200 personer. Hele spa- og wellnessavdelingen får panoramautsikt over byen Skellefteå i Sverige. For prosjektet vil wedi bl.a. levere en stor 2-delt dampkabin med dusj, avslapningssone og benkeområder.

Kunsten om det mulige - utfordrende former og konstruksjoner som ligner en million

Noen av stikkordene i konstruksjonen av wellnessprosjekter er rene linjer, ro, harmoni og velvære, og her passer den skandinaviske minimalistiske arkitekturen og designstilen perfekt inn. På samme måte spiller innredningen med lys, lyd og dufter en viktig rolle når det gjelder å skape stemning og fremkalle følelser, som sammen skaper rom for total avslapning og velvære - den totale sanseopplevelsen. En av tingene som wedi spesialiserer seg på er å bygge velværeprosjekter, og å lage former og konstruksjoner som det virker vanskelig å oppnå på forhånd i for eksempel dusjkabinetter, benker, dampkabiner, velværeoaser, solsenger og spa osv. - og som samtidig ser ut som en million når de er ferdige, uten å ha kostet det å bygge. wedis produkter er spesielt egnet for våte soner der det er en konstant hard fuktighetsbelastning, da wedi's produkter er uorganiske og 100% vanntette.

fakta om Badeanstalten i Silkeborg:

I 1915 tok Silkeborg kommune initiativ til et kommunalt badeanlegg. Silkeborg kommune valgte en komplett løsning: bygging av et kommunalt bygg med bibliotek, museum, badeanlegg og brannstasjon. Prosjektet var typisk for tiden: befolkningen trengte utdannelse og opplysning (bibliotek), kultur (museum) og renhet (badeanlegg). På den tiden ble det trukket paralleller fra de gamle romerske bad, hvor romerne angivelig ble rene og diskuterte filosofiske emner.
Københavns arkitekt A. Bendixen fikk oppgaven.

Kommunebygget ble Silkeborgs første store sysselsettingsprosjekt. Håndverkerne måtte gjøre jobben når de ikke hadde noe annet å gjøre. Derfor tok arbeidet litt tid, og populært fikk bygningen navnet "håndverkernes hvilested". Bygningen sto ferdig i 1920, og den ble byens stolthet de neste tiårene.

Ved et besøk den dag i dag vil besøkende fortsatt kunne gjenoppdage den sirkulære dusjen, dampbadet, de store badekarene, garderobene osv. Den «fine» avdelingen er fortsatt til venstre og «folkeavdelingen» til høyre.

Silkeborg er den eneste byen i Kongeriket Danmark med sitt gamle badeanlegg og dampbad i fortsatt drift i sin opprinnelige form både utvendig og innvendig. Badeanlegget er altså ikke bare en kulturhistorisk perle for Silkeborg, men for hele Danmark.

Tanja Weische
Key Account Manager
- Arkitektur, wedi GmbH