«Å leke med vann er fornuftig»

Dato: 2 Okt 2023

Sigtuna Fritidssenter er nyoppusset med leke- og velværetilbud for store og små.

Vann er liv, energi, lek og helbredelse. Det sies at vann er skaperverkets mor fordi vi alle kommer fra vann og fordi menneskekroppen består av ca. 60% vann. Du trenger ikke se på et barn som leker med vann så veldig lenge for å forstå at det våte elementet kan noe helt spesielt.

Stor oppussingsoppgave ga nytt liv til et bevaringsverdig svømmebasseng
Det snart 100 år gamle fritidssenteret med svømmebasseng i Sigtuna, ikke langt fra Stockholm, har gjennomgått en totalrenovering de siste årene.

Bygget, som inneholder både idrettshall og svømmehall, ble bygget i tre på 1930-tallet. Fritidssenteret er et yndet sted for store og små.

Svømmebassenget har 10 baner på 25 meter, stupebrett - nå også jacuzzi og barneområde samt deilige nye bad og garderober.

Sigtuna kommune valgte å ta steget til fulle, derfor ble også tak, vinduer og alt inne i svømmehallen modernisert. Oppussingsoppgaven varte i nesten tre år. Bygget er fredet, og derfor bør man respektere størrelsen på arealet og byggestilen.

Arkitektfirmaet Tolark trakk linjene, Kakkelspecialisten AB leverte de vakreste mosaikkene og wedi bidro med elementene som gjorde funksjonaliteten til spa, dusj og barnebad mulig.

Uhuu, det er spennende – igjen?
Den stolte hallsjefen forklarer at svømmehallen har vært et lokalt samlingspunkt i flere generasjoner, og med oppussingen vil enda flere barnefamilier komme til Sigtuna for å bade og nyte de fantastiske fasilitetene.

Hun understreker aktivitetene som det nye barneområdet vekker: «Her koser de små seg med å leke og bli kjent med vannet. Det er en fornøyelse og de klarer nesten ikke slippe bassengene igjen. Det har blitt så bra på den lille plassen som var tilgjengelig.»

Oppdraget med å invitere til lek er vellykket. På barneområdet holdes alt i småbarnets proporsjoner. Tre grunne runde bassenger er koblet sammen, slik at du kan gå fra det ene til det andre. Alt er dekket med de fineste blågrønne mosaikkfliser, og det er gitt en beskyttende kant bak, som fungerer som en mosaikkkledd benk.

Mellom to bassenger er det en 'hule' med en sensor som får vann til å komme ovenfra - Uhu, det er både spennende og litt farlig for en liten krabat.

I et annet basseng er det en stor 'runestein' å sitte på, og i den tredje er det veldig kreativt bygget et 'slott' i de fineste små helt mørke fliser. Gullflisene utgjør vinduer i slottet, og på den ene siden er slottet åpent, så du kan krype helt inn i det, leke som en ridder, plaske med vann og slå noen på den andre siden.

Den lille vannverdenen oppmuntrer til lek og eksperimentering. Her vekkes nysgjerrighet og vågemot.

Flott jacuzzi gir velvære
For de voksne er det en vakker mosaikkdekket boblebad. En trapp fører til boblebadet, og det er gitt fin støtte i form av et rekkverk, slik at også de med gangvansker kan nyte boblene i bassenget.

Plasseringen i hallens ytterste hjørne, ikke langt fra barneområdet, gjør at du har en virkelig fin utsikt fra jacuzzien til resten av svømmehallen. Her kan du sitte og la tankene vandre, slappe av og nyte den vakre plassen mens vannet masserer kroppen din.

Omkledning i kvalitetsrom
De fine nye dusj-, og garderobeområdet er innbydende. Knallblå farger på veggene virker freshe, og dette signaliserer at det er rent og behagelig her.

Gulvvarmen gir det lille ekstra. Det er en skikkelig trivelig opplevelse å gå barbeint rundt her – både når man skal gjøre seg klar til å hoppe i vannet og når man står opp og skal skifte klær etterpå. 

Leverandørsamarbeid mellom wedi og Kakkelspecialisten AB
I nært samarbeid med Kakkelspecialisten AB har wedi levert både spesialproduserte og standardelementer til Sigtuna Fritidscenters renovering:

  • Jacuzzi med spesiell mosaikk
  • Bassengelementer for barnebasseng og vannlekeområde med spesialmosaikk, lekeelementer og benk