Bindesbøll Byen fra 1850 er renovert med respekt og omtanke for nye bærekraftige løsninger

Dato: 8 Mai 2024

Landsbyggefonden har støttet og wedi har løst våtromsproblematikken.

Bindesbøll Byen i Risskov nord for Aarhus er et spennende nytt boligområde, satt opp i det tidligere psykiatriske sykehuset bygget i 1850 og tegnet av Gottlieb Bindesbøll.

Arkitekturen er i en bevaringsverdig klasse helt for seg selv, og de 18.500 kvadratmeter store bygningene inneholder over 230 nye boliger i størrelsene fra ett til fire rom.

Beliggenheten i attraktive Risskov, med kun fem minutters transport til skog og strand og kun et kvarter til Aarhus Domkirke, er helt unik.

wedi sørget for korrekt fall og så skånsomme oppussingsmetoder som mulig

Alt i de gamle byggene er renovert fra a til å, og her er spesielt våtrom en utfordring, da byggenes bærende elementer og eksisterende etasjehøyder skal respekteres. 

Det benyttes sentrale og desentrale sluk i denne konstruksjonen, da det ikke er mulig å flytte eller tilpasse bærebjelkene, hvorfor plassering av sluk er tilpasset plassering av eksisterende bjelker på hvert bad. 

Dermed sikres det bevaringsverdige bygget for fremtiden.

Landsbyggefonden har valgt å støtte dette helt spesielle prosjektet, og mon tro om ikke erfaringene fra denne spennende konstruksjonen vil komme fremtidens oppussingsoppgaver til gode, nå som nye løsninger og fleksible metoder har vist seg egnet?

Fundo Primo la grunnlaget

Løsningene fra wedi for alle våtrom har vært avgjørende for suksessen til det store prosjektet.

Våtrommene krevde lette og trygge materialer; fordi det var helt spesielle hensyn å ta i de fredede bygningene. Det var viktig at det ikke ble gjort inngrep i bjelkelag og sperrer. Nivåforskjeller måtte tas i betraktning; for ingen ønskede trinn eller utsparinger i forbindelse med våtrom.

Ønsket om å velge materialer med begrenset avfall og stor bæredyktighet var stort, og alt dette kunne wedi sitt Fundo Primo gulvsystem imøtekomme. 

På alle bad er det brukt 90 x 90 cm wedi fallplater, som er som et puslespill og gir meget enkel tilpasning til de enkelte rom. 

Fallet var dermed lett å innlemme. wedi fallplatene til dette prosjektet er spesialdesignet slik at ønsket fallstruktur er designet fra fabrikken. Likeledes ble en 2-sidig hjørnefallplate et av hovedpunktene i prosjektet.

Det har vært en glede å være leverandør for dette prosjektet med 231 bad, og få arbeidet til å gå knirkefritt; Vi underviste i wedi bygging av det første badet, og deretter gikk de påfølgende problemfritt både på grunn av de dyktige håndverkerne og selvfølgelig også de gjennomprøvde wedi-produktene. I tillegg til Fundo Primo gulvsystem og de spesialtilpassede wedi fallplatene, ble wedi 140 Primer, wedi 320 fliselim og wedi 610 lim og tetningsmasse brukt i prosjektet, forklarer Henrik Ohrt, salgs- og prosjektleder i wedi Danmark. 

Henrik har en solid bakgrunn som tømrer og anleggstekniker, og for ham er det ingen tvil om at fleksibiliteten i Fundo Primo gulvsystem har vært avgjørende for det gode resultatet som fremtidens beboere i det snart 200 år gamle bygget som nå kan ser frem til langt inn i fremtiden.

Fakta:

  • Hovedentreprenør: MTHøjgaard
  • Byggherrer: AAB Arbejdernes Andels Boligforening
  • Arkitekt: ERIKarchitects
  • Prosjektet er støttet av Landsbyggefondet

Mer om produktet Gulvelement: Fundo Primo

Gulvelement: Fundo Primo

Fundo Primo er et klassisk gulvelement som vi alle kjenner hjemmefra hos mamma eller pappa.

Brandtekniske krav
DoP
10 års garanti
ETA
M1
Montasjeveiledning punktavløpsutløpshus loddrett
Montasjeveiledning punktavløpsutløpshus vannrett
SINTEF Teknisk godkjenning 20043
Teknisk datablad Primo
wedi Fundo gulvelement
EPD