Gjenvinning av teppefliser

Dato: 13 Nov 2020

Tarketts nye ReStart-system for teppefliser innebærer en potensiell klimagassreduksjon på flere tusen tonn CO2 årlig.

I Norge har Tarkett jobbet med innsamling og gjenvinning av vinylgulv i over 10 år. I 2019 samlet Tarkett i Norge inn hele 74 tonn vinylkapp, en økning på 24 % fra året før. 2020 ligger an til å bli enda et rekordår. Nå har vi åpnet et nytt ReStart-system, denne gang for gjenvinning av teppefliser.

Ved Tarketts anlegg i Waalwijk, Nederland, finnes nå en ny teknikk på plass som er utviklet gjennom tett samarbeid med den italienske fiberprodusenten Aquafil. De tekniske utfordringene med å separere garnet fra resten av teppeflisen, og samtidig beholde den høye kvaliteten på materialet er løst.
Produkter som omfattes av ReStart for teppeflis er de med PA6-garn; en vanlig nylonkvalitet som brukes på omtrent halvparten av de 600.000 kvm med teppeflis som selges i Norge hvert år.

Teppeflisene sendes til Tarkett sitt anlegg i Nederland, der garnet ved hjelp av den nye teknologien separeres fra baksiden. Aquafil kan deretter produsere ECONYL®-garn, som består av 100 % gjenvunnet materiale, som igjen kan benyttes i produksjon av f.eks nye teppefliser. I tillegg kan baksiden av teppeflisene med EcoBase gjenvinnes 100 % til ny tilsvarende bakside. EcoBase er designet og utviklet for gjenvinning, og har vært på markedet i flere år allerede.
For hver kvadratmeter med teppeflis som gjenvinnes, reduseres klimaavtrykket med ca 6 kg CO2.

Les mer om systemet, hvordan det fungerer i praksis – og ikke minst hvordan du kan bidra på våre nettsider.