Fasade med særpreg på prisvinnende skole i Slemmestad

Dato: 2 Jun 2021

I Slemmestad i Asker kommune er den nye og innovative Torvbråten skole nå offisielt åpnet. Skolen er bygget etter nye standarder for hvordan utdanningsinstitusjoner kan utformes ved å forene arkitektur, bærekraft og levedyktighet. Det spesielle bygget er kledd med Cembrits holdbare fibersementplater for å støtte både det arkitektoniske uttrykket og de grønne ambisjonene til prosjektet.

Finnes den ideelle blandingen av arkitektur, bærekraft og levedyktighet?

I Slemmestad i Asker kommune i Viken er en ny skole med unike arkitektoniske og bærekraftige kvaliteter blitt bygget. Torvbråten Skole ligger i idylliske omgivelser med uberørt utsikt til både skog og et fantastisk landskap, og har et bruttoareal på 6 700 kvadratmeter med plass til nesten 500 elever og 50 ansatte.

Prosjektet har belyst hvordan arkitektur kan fungere som et viktig mål for å øke liv og utdanningskvalitet uten at det går ut over bærekraft:

- Torvbråten skole er et ambisiøst pionerprosjekt som viser hvordan en skole kan utformes, bygges og drives med det formål å forbedre menneskers livskvalitet, samtidig som den støtter den grønne agendaen. Samtlige arkitektoniske og funksjonelle detaljer i bygningen er skapt med fokus på å redusere energiforbruket og karbonutslippet, mens det har vært en absolutt nøkkelprioritet å skape det ideelle læringsmiljøet for elevene og lærerne, forklarer arkitekt ved LINK Arkitektur, Jon-Erling Johannessen.

Karakteristisk fasadeløsning som smelter sammen med naturlige omgivelser

Den buede og minimalistiske fasaden på skolen minner om et naturlig bølget landskap, og er et av hovedtrekkene i dette unike bygget. Strukturen er delvis innrammet av en spilekledning, mens selve fasaden er kledd med den slitesterke og ubrennbare fasadeplaten av fibersement, Cembrit Patina Original.

Cembrit har vært aktivt involvert i hele prosjektet, der mer enn 3.000 kvadratmeter Cembrit Patina Original utgjør en viktig del av byggets estetikk.

- Torvbråten Skole setter nye standarder for å forene arkitektur og bærekraft, og er på mange måter et prosjekt som ingen andre. Hos Cembrit jobber vi kontinuerlig med å skape innovative produkter, og vi er alltid veldig fornøyde med å se at fibersementproduktene våre inngår som en del av ambisiøse prosjekter som utfordrer normene. Våre fasadeplater er kjent for sin utrolige holdbarhet, det svært lave behovet for vedlikehold – og ikke minst sine ubrennbare egenskaper, noe som gjør dem ideelle for prosjekter som Torvbråten Skole der bærekraft er et viktig element, sier Yvonne Myhre, markedsansvarlig i Cembrit AS.

Det har vært en ambisjon for arkitekturteamet å skape en fasade som gjenspeiler naturen. Derfor er store deler av bygget dekket av sandfargede fibersementfasadeplater, mens nyanser av grønt og blått brukes til å skille mellom skolens ulike avdelinger.

Sammen med flere andre faktorer ble Cembrit Patina Original fasadeplater valgt på grunn av sine estetiske kvaliteter og miljøvennlige egenskaper:

- Arkitektoniske faktorer som materiale, taktilitet og et naturlig utseende var viktig når man bestemte fasadeløsningen. Cembrits fasadeplater ble valgt basert på materialets miljøegenskaper og naturalistiske utseende som passer inn i de idylliske omgivelsene og støtter et sunt læringsmiljø og inneklima. Videre ligger Cembrits lager og kontor bare fem kilometer fra skolen, noe som også gjorde det til et strategisk meningsfylt valg, bemerker Jon-Erling Johannessen.

Fakta om Torvbråten skole:

  • Sted: Slemmestad i Asker kommune i Viken fylke.
  • Utvikler: Asker kommune
  • Arkitekt: LINK Arkitektur
  • Entreprenør: Veidekke Entreprenør
  • Ferdigstilt: Desember 2020
  • Størrelse: 6.700 kvadratmeter
  • Totalkostnad: 189 millioner
  • Levering: ca. 3.000 kvadratmeter med Cembrit Patina Original (i fargene P626, P020, P545)

Referanseprosjekter fra Swisspearl

Torvbråten skole

Torvbråten skole

Nybygg | Asker | 312,5 Mnok

Nybygg av barneskole som består av en bygning i Asker på en etasje. Selve byg...

Ringvegen 16 - Gjøvik

Ringvegen 16 - Gjøvik

Nybygg | Gjøvik | 50-150 Mnok

Nybygg av kontorbygg i Gjøvik på 4 etasjer hvor den ene etasjen er under bakk...

Portalen - Lillestrøm Akershus
Rosenlund Lillehammer - Lillehammer Oppland