Cembrit leverer til bærekraftige byggeprosjekter

Dato: 1 Jun 2022

I Europa er byggebransjen ansvarlig for ca. 40 % av det totale energiforbruket, 40 % av materialforbruket og 20-35 % av de betydelige påvirkningene på miljøet. Utover dette skal det tillegges en vesentlig mengde avfall fra byggeplasser.

Cembrit jobber konstant med å bli enda mer bærekraftige
I Cembrit er de bevisst sitt ansvar overfor miljøet og jobber derfor kontinuerlig med å bli mer bærekraftige – både i forbindelse med produkter, produksjon og det totale ressursforbruket. Derfor er de stolte av å levere til flere og flere miljøsertifiserte byggeprosjekter.

Skolen på Duevei, Frederiksberg i Danmark – DGNB Gull & DGNB Diamant

Utvidelsen av skolen på Duevei ble en ny milepæl for danske skolebygg. Skolen er nemlig det første bygget av sin type som oppnår DGNB Diamant-sertifisering.

”I samarbeid med Frederiksberg Kommune har vi hatt en ambisjon om å skape et skolebygg hvor vi fikk maksimal effekt ved å kombinere en bærekraftig dagsorden med nye, inspirerende og sunne læringsmiljøer. Derfor foreslo vi en utvidelse med sin egen karakter og dagsorden, basert på bærekraftige materialer, fleksible lokaler, få utgifter til vedlikehold og inspirerende arkitektur i harmoni med sine omgivelser”, forteller arkitekt og partner hos AART Architects Mads Nygaard.

Fakta om prosjektet
Arkitekt: AART Architects & Nordic Office of Architecture
Hovedentreprenør: Elindco A/S
Byggeår: 2017
Produkt: Cembrit Construction og Cembrit Windstopper
 

Torvbråten skole, Asker, Norge – Årets skolebygg 2021
Torvbråten skole ligger i idylliske omgivelser med uberørt utsikt til både skog og et fantastisk landskap, og  har belyst hvordan arkitektur kan fungere som et viktig mål for å øke liv og utdanningskvalitet uten at det går ut over bærekraft:

Torvbråten skole er et ambisiøst pionerprosjekt som viser hvordan en skole kan utformes, bygges og drives med det formål å forbedre menneskers livskvalitet, samtidig som den støtter den grønne agendaen. Samtlige arkitektoniske og funksjonelle detaljer i bygningen er skapt med fokus på å redusere energiforbruket og karbonutslippet, mens det har vært en absolutt nøkkelprioritet å skape det ideelle læringsmiljøet for elevene og lærerne”, forklarer arkitekt ved LINK Arkitektur, Jon-Erling Johannessen.

Det har vært en ambisjon for arkitekturteamet å skape en fasade som gjenspeiler naturen. Derfor er store deler av bygget dekket av sandfargede fibersementfasadeplater, mens nyanser av grønt og blått brukes til å skille mellom skolens ulike avdelinger.

Arkitektoniske faktorer som materiale, taktilitet og et naturlig utseende var viktig når man bestemte fasadeløsningen. Cembrits fasadeplater ble valgt basert på materialets miljøegenskaper og naturalistiske utseende som passer inn i de idylliske omgivelsene og støtter et sunt læringsmiljø og inneklima. Videre ligger Cembrits lager og kontor bare fem kilometer fra skolen, noe som også gjorde det til et strategisk meningsfylt valg”, bemerker Jon-Erling Johannessen.

Fakta om prosjektet
Arkitekt: LINK Arkitektur
Hovedentreprenør: Veidekke Entreprenør
Byggeår: 2020
Produkt: Cembrit Patina Original i fargene P 020, P 545 og P 626
 

Tankefull, Svendborg, Danmark – Forventet DGNB Gull
I Svendborg Kommune i Danmark har en ny bydel satt nye standarder for danske boligbygg. Området som kalles ”Tankefull”, består blant annet av 44 moderne boliger som er oppført med massivt fokus på å skape rammene for det gode liv. Derfor er grønne løsninger tenkt fra innerst til ytterst i boligprosjektet som forventes å bli tildelt DGNB Gull sertifisering. Bolighusene består blant annet av grønne tak og en fasade kledd delvis med tre- og fibersementplaten Cembrit Patina Original som gir et naturlig uttrykk.

”I forbindelse med prosjektet har det vært stilt store krav til alt fra energiforsyninger og regnvannssikring til hvitevarer. Det har nemlig vært avgjørende for byggherre at kravene til DGNB-sertifisering ble fulgt fra prosjektets begynnelse. Og det betød faktisk også at ambisjonen for DGNB-sertifiseringen ble økt fra Sølv til Gull underveis i prosjektet”, forteller prosjektleder og partner hos C&W Arkitekter, Kim Fink.

Fakta om prosjektet
Arkitekt: C&W Arkitekter
Entreprenør: G.K. Kaysen I/S
Byggeår: 2020
Produkt: Cembrit Patina Original i fargen P 333
 

Linnanmaa Main Fire Station, Oulu, Finland – Forventet BREEAM-sertifisert
Hovedbrannstasjonen er en av Finnlands mest moderne brannstasjoner. Gjennomfargede, holdbare og brukervennlige Cembrit Patina Original og Cembrit Solid fasadeplater av fibersement har blitt brukt på byggets fasader.

We ended up using fibre cement boards, which made the facade more welcoming and pleasant to touch. It also makes the surface more lively. Cembrit’s through coloured fibre cement boards are very durable and weather resistant, and it is easy to change the boards when needed. The facade is durable and easy to maintain, which also makes it life cycle economic and ecological”, forklarer arkitekt Janne Leino fra Arkkitehdit Kontukoski Oy.

Fakta om prosjektet
Arkitekt: Arkkitehdit Kontukoski Oy
Entreprenør: Peab Oy
Byggeår: 2021
Produkt: Cembrit Patina Original i fargene P 222 og P 565, samt Cembrit Solid i fargen S 525
 

Cembrit har produktspesifikke EPD’er på alle deres fibersementprodukter som omfatter produktsyklus fra produksjon til levering.

 

Les mer om Cembrits arbeid med bærekraft her

Finn flere spennende bærekraftige bygg i den nye referanseboken

Kontakt Cembrits salgsteam for mer informasjon

Referanseprosjekter fra Swisspearl

Torvbråten skole

Torvbråten skole

Nybygg | Asker | 312,5 Mnok

Nybygg av barneskole som består av en bygning i Asker på en etasje. Selve byg...

Ringvegen 16 - Gjøvik

Ringvegen 16 - Gjøvik

Nybygg | Gjøvik | 50-150 Mnok

Nybygg av kontorbygg i Gjøvik på 4 etasjer hvor den ene etasjen er under bakk...

Portalen - Lillestrøm Akershus
Rosenlund Lillehammer - Lillehammer Oppland