Xella satser på bærekraftige typehus

Dato: 16 Okt 2019

Besøk oss på Bygg Reis Deg: Stand nr: C02-15

Norges førende leverandør av bærekraftig porebetong og kalksandstein, Xella, har nylig inngått et spennende samarbeid med kreative OK Kontor. De satser på ferdigstilte murhus i Ytong – bærekraftig og god arkitektur tilgjengelig for alle.

Xella som er Norges førende leverandør av bærekraftig porebetong og kalksandstein har nylig inngått et samarbeid med Bergensbaserte OK Kontor. De er et tverrfaglig kreativt kontor som kombinerer arkitektur og design til å utvikle ideer og løse problemer. Dette er et samarbeid for å utvikle ferdigstilte murhus i Ytong. Ideen bak konseptet handler om å gjøre bærekraftig arkitektur tilgjengelig for alle, og som er rasjonelle å bygge for de utførende.

Konseptet ble lansert på Boligmessen
Samarbeidet mellom Xella og OK Kontor er et forsøk på å gå inn i et nytt segment og tilby et fleksibelt ‘’ferdigprodukt’’. Daglig leder i Xella Norge, Thom-Erik Pape forteller:

- Med denne satsingen vil vi forsøke sammen med samarbeidspartnere å tilby nøkkelferdige typehus i Ytong til privatkunder og eiendomsutviklere. Huset ble lansert på Boligmessen i mars med en pris per m2 for nøkkelferdige hus. Det var en større interesse enn vi har opplevd tidligere.

Tanken bak selve konseptet er å tilby hustyper som egner seg for mur. Pape forklarer:

- Et murhus krever mye mindre vedlikeholdsarbeid enn trehus og sikrer bedre inneklima. Det er med på å holde det varmt om vinteren og svalt om sommeren. Dessuten reduseres utgifter til både fyring og aircondition som er bra for miljøet. 

God arkitektur tilgjengelig for alle
Morten Falbach, arkitekt og grunnlegger av OK Kontor, har sammen med Jonas Løland tegnet typehus for Xella. De har utviklet et nordisk murhus med gode arkitektonisk kvaliteter, hvor den robuste kvaliteten til muren spilles opp mot et mykere og varmere treverk. Huset er for dem som søker praktiske løsninger, med fokus på god plassutnyttelse og fleksibilitet. Falbach forteller:

- Vi ønsker å gjøre god arkitektur tilgjengelig for alle. Vi har tegnet et hus som er ment for dem som er bevisste på inneklima, bærekraft og vedlikehold. Dette er et hus som er enkelt å tilpasse og justere etter egne preferanser. Huset er tegnet for å kunne utvides i høyden og i bredden.

Huset har alt en familie trenger; i tillegg til stor terrasse og integrerte løsninger hvor man kan stille sykkel, avfall o.l., er første etasje tegnet med mulighet for utleie. Tanken er at familien skal kunne vokse med huset.

- Det føles annerledes å bo i et murhus. Huset får en tyngde som gjør at hjemmet føles forankret i jorden og det vil for eksempel ikke knirke i vinden. Vi opplever at flere er interessert i murhus i dag. Både med tanke på estetikk, større bevissthet om inneklima og bærekraft, avslutter Falbach.

Referanseprosjekter fra Xella Norge AS

Nybygg av boliger i Ås kommune

Nybygg av boliger i Ås kommune

Nybygg | Ås | 100 Mnok

Nybygg av eneboliger i Ås. Selve byggingen startet mars 2022 med en beregnet ...

Sørlandets Kunstmuseum, Kunstsiloen

Sørlandets Kunstmuseum, Kunstsiloen

Nybygg | Kristiansand | 710 Mnok

Nybygg av kontorbygg i Kristiansand på 9 etasjer. Selve byggingen startet okt...

Rehabilitering av nasjonalmuseum for arkitektur i Oslo

Rehabilitering av nasjonalmuseum for arkitektur i Oslo

Rehab | Oslo | 5-10 Mnok

Rehab av museum i Oslo. Selve byggingen startet mai 2023 med en beregnet bygg...

Nybygg av leiligheter og oppføring av balkonge  på eksisterende bygg i bydel Frogner, Oslo

Nybygg av leiligheter og oppføring av balkonge på eksisterende bygg i bydel Frogner, Oslo

Nybygg | Oslo | 110 Mnok

Nybygg av leiligheter (blokk) tilsvarende 2 bygninger i Oslo med 81 leilighet...