Rask fremdrift med Hebel brannvegger til IKEA sitt nye sentrallager

Dato: 14 Jun 2023

Det nye sentrallageret til møbelprodusenten IKEA i Vestby er under full bygging. Med høye krav til brannsikkerhet, effektiv montering og klimaavtrykk, sørger Xella Norge for å levere 9.000 kvadratmeter med Hebel brannseksjonseringsvegger.

Xella Norge som står for leveransen av cirka 9000 kvadratmeter med Hebel brannseksjoneringsvegger til det nye sentrallageret til IKEA i Vestby.

Strenge miljøkrav til alle involverte parter
Xella Norge har arbeidet tett sammen med underleverandør Metacon AS som har ansvaret for bærekonstruksjonen. Det er flere grunner til at Metacon valgte å samarbeide med Xella.

- Byggherre har vært veldig bevisst på å sette et minst mulig klimaavtrykk for bygget, og har derfor stilt strenge miljøkrav til alle involverte parter. Også produktene som Xella levere til prosjektet har hatt en betydning for at Metacon fikk tildelt jobben, sier Lars Sem, prosjektleder hos Metacon AS.

Hebel er en type lettbetong som er produsert av de resirkulerbare materialene som sand, kalk og vann, som gjør at Hebel har et relativt lavt karbonavtrykk, sammenlignet med andre brannvegger. I tillegg til klimaaspektet ser Sem store fordeler med monteringsegenskapene til brannveggene. Han forteller:

- Fordelen med dette produktet er at veggelementene har en relativt lav vekt i henhold til størrelse, og kan stables som klosser. Det sikrer en veldig rask og enkel montasje. Veggelementene har også lange lengder som dekker større areal per element enn hvis det skulle blitt brukt andre produkter, som gir en kortere montasjetid.

Viktig med høy brannsikkerhet på et sentrallager
Brannveggene fra Xella blir brukt til å seksjonere opp sentrallageret slik at lageret oppfyller alle brannkravene. Sem legger vekt på nødvendigheten med høy brannsikkerhet på et sentrallager som dette.

- Brann i lager kan føre til skader på selve lagerbygningen, på varene som oppbevares og på menneskene som jobber der. Derfor er det viktig med god brannsikring innen lager og logistikk. Alle underleverandører har vært viktige medspillere, deriblant Xella Norge for å løse brannkravet som er stilt til prosjektet.

I tillegg til at brannseksjoneringsveggene fra Xella tilfredsstiller prosjektets brannkrav, yter materialet god mekanisk styrke.

- Brannseksjoneringsveggene skal ikke kun bremse spredningen av ild, røyk og varme inne i fabrikken. Veggene skal også motstå påvirkningen hvis eksempelvis inventar velter eller andre bygningsdeler faller sammen. På den måten minskes risikoen for at bygningen kollapser på grunn av brann. Det gjør Hebel til en utmerket løsning til IKEA sitt sentrallager, sier prosjektingeniør Leif Skustad og daglig leder i Xella Norge, Thom Erik Pape.

Ønsker du å få er informasjon om Hebel brannveggelementer?
Les mer om produktet her

Xella bistår deg med omfattende rådgivning til ditt neste byggeprosjekt.
Kontakt våre tekniske spesialister og prosjektselgere her.

Referanseprosjekter fra Xella Norge AS

Nybygg av boliger i Ås kommune

Nybygg av boliger i Ås kommune

Nybygg | Ås | 200-300 Mnok

Nybygg av eneboliger tilsvarende 2 bygninger i Ås med 138 leiligheter. Selve ...

Sørlandets Kunstmuseum, Kunstsiloen

Sørlandets Kunstmuseum, Kunstsiloen

Nybygg | Kristiansand | 710 Mnok

Nybygg av kontorbygg i Kristiansand på 9 etasjer. Selve byggingen startet okt...

Rehabilitering av nasjonalmuseum for arkitektur i Oslo

Rehabilitering av nasjonalmuseum for arkitektur i Oslo

Rehab | Oslo | 5-10 Mnok

Rehab av museum i Oslo. Selve byggingen startet mai 2023 med en beregnet bygg...

Nybygg av leiligheter og oppføring av balkonge  på eksisterende bygg i bydel Frogner, Oslo

Nybygg av leiligheter og oppføring av balkonge på eksisterende bygg i bydel Frogner, Oslo

Nybygg | Oslo | 110 Mnok

Nybygg av leiligheter (blokk) tilsvarende 2 bygninger i Oslo med 81 leilighet...