Xella leverer brannseksjoneringsvegger til Freyr batterifabrikk

Dato: 30 Jan 2023

Norges første battericellefabrikk i Mo i Rana er under full bygging. Med høye krav til brannsikkerhet, sørger Xella Norge for å levere cirka 35000 m2 med Hebel brannseksjoneringsvegger.

Battericelleleverandøren Freyr Battery Norway har investert i Norges første battericellefabrikk i Mo i Rana, og bygges av totalentreprenør HENT AS over flere byggetrinn. NORDEC er underleverandør og leverer hele rammekonstruksjonen til batterifabrikken, med hjelp fra blant annet Xella Norge.  

35000 m2 med Hebel brannseksjoneringsvegger
Xella står for leveransen av cirka 35000 m2 med Hebel brannseksjoneringsvegger, som transporteres med skip fra Nederland til Mo i Rana.

- Det er veldig spennende og utfordrende å jobbe med et så stort prosjekt. Det er første gang vi transporter denne mengde materialer med skip. Det er et puslespill som skal gå opp i alle deler av logistikken, som med innhenting av materialer på fabrikken, transportering til havn og lasting på båt, og til slutt båtturen til Mo i Rana. Nå er leveringen i gang, og vi er veldig stolte av å være med på dette batterieventyret, sier Thom-Erik Pape, daglig leder i Xella Norge.

Viktig med høy brannsikkerhet på en batterifabrikk
Xella Norge har hatt tett dialog med underleverandøren NORDEC helt siden den lange anbudsfasen startet i 2022. Det var flere grunner til at NORDEC valgte å samarbeide med Xella.

- Det er høye krav til brannsikkerhet på en batterifabrikk. RIB brann estimerer brannkrav til de forskjellige avdelingene på fabrikken, avhengig av hvilke prosesser som foregår. Vi har god erfaring med Hebel fra andre prosjekter, og fant dette som den beste løsningen. Fordelen med disse brannseksjoneringsveggene er at de er lette å håndtere og montere, som minsker risikoen for feil og forsinkelser underveis i byggeprosessen. Hebel blir brukt til å seksjonere opp fabrikken slik at avdelingene oppfyller de ulike brannkravene, forteller Aleksei Karttunen, prosjektleder i NORDEC.  

I tillegg til at brannseksjoneringsveggene fra Xella tilfredsstiller prosjektets brannkrav, yter materialet god mekanisk styrke.

- Brannseksjoneringsveggene skal ikke kun bremse spredningen av ild, røyk og varme inne i fabrikken. Veggene skal også motstå påvirkningen hvis eksempelvis inventar velter eller andre bygningsdeler faller sammen. På den måten minskes risikoen for at bygningen kollapser på grunn av brann. Det gjør Hebel til en utmerket løsning til store industribygg som Freyr batterifabrikk, avslutter Pape.

Ønsker du å få er informasjon om Hebel brannveggelementer?
Les mer om produktet her

Xella bistår deg med omfattende rådgivning til ditt neste byggeprosjekt.
Kontakt våre tekniske spesialister og prosjektselgere her.

Referanseprosjekter fra Xella Norge AS

Nybygg av boliger i Ås kommune

Nybygg av boliger i Ås kommune

Nybygg | Ås | 200-300 Mnok

Nybygg av eneboliger tilsvarende 2 bygninger i Ås med 138 leiligheter. Selve ...

Sørlandets Kunstmuseum, Kunstsiloen

Sørlandets Kunstmuseum, Kunstsiloen

Nybygg | Kristiansand | 710 Mnok

Nybygg av kontorbygg i Kristiansand på 9 etasjer. Selve byggingen startet okt...

Rehabilitering av nasjonalmuseum for arkitektur i Oslo

Rehabilitering av nasjonalmuseum for arkitektur i Oslo

Rehab | Oslo | 5-10 Mnok

Rehab av museum i Oslo. Selve byggingen startet mai 2023 med en beregnet bygg...

Nybygg av leiligheter og oppføring av balkonge  på eksisterende bygg i bydel Frogner, Oslo

Nybygg av leiligheter og oppføring av balkonge på eksisterende bygg i bydel Frogner, Oslo

Nybygg | Oslo | 110 Mnok

Nybygg av leiligheter (blokk) tilsvarende 2 bygninger i Oslo med 81 leilighet...