Xella – en løsningsleverandør går digitalt

Dato: 6 Mai 2020

Fra tidskrevende 2D-tegninger til effektiv digital prosjektering i 3D: Utviklingen har gått sterkt hos Xella, og det er spesielt tydelig på Frederiks Plads i Aarhus, Danmark. Her leverer vi ytterligere 4500 m2 Ytong blokker – og utgangspunktet? Det ligger i 3D-modeller som sparer flere dager med jobb både for kundene våre og for oss.

Frederiks Plads i Aarhus, Danmark, er en ny og sentral plass som skal binde den historiske Midtby sammen med utviklingsområdet Sydhavnen rett ved vannet. Prosjektet omfatter et samlet etasjeareal på 48.500 m2 som fordeles på 150 boliger og 35.000 m2 næringslokaler oppført i bygninger fra 5 til 24 etasjer. Det er NCC Property Development A/S, Bricks A/S og DOMIS-konsernet som står for utviklingen av prosjektet som er tegnet av C.F Møller Architecture.

Xella har vært involvert fra starten og leverte i alt 4700 m2 Ytong blokker i 2017 til boligbygnigene A, G og H. Nå leverer vi over de kommende måneder ytterligere 4500 m2 Ytong blokker til bygg D og E som er primært rettet mot næring. Det er ikke selve leveransen som er det mest interessante ved prosjektet, forteller Digital Transformation Manager Rasmus Jensen:

  • Det som er virkelig interessant er den store digitale utviklingen som har skjedd siden 2017. Vi er i dag mye mer digitale og det betyr blant annet at vi sparer enda mer tid – både for oss selv og for kundene våre.

En logistisk utfordring
Selve plasseringen av Frederiks Plads i det sentrale Aarhus er en logistik utfordring. Derfor diskuterte vi fra starten i 2017 forskjellige leveringsløsninger, blant annet levering direkte fra fabrikken i Tyskland. Vi endte med å levere paller med blokker til hver enkelt leilighet fra vårt danske lager.

  • I tillegg til det har vi levert detaljerte tegninger over hvordan pallene skulle plasseres i hver enkelt leilighet. Det skulle gjøres så enkelt som mulig for entreprenøren og montørene til å få de rette materialene på rett sted. På den måten sparer de verdifull tid, og vi minsker risikoen for feil som er avgjørende på et så stort prosjekt, forklarer ekstern prosjektselger Ulrik Burlund.

Vi setter opp farten på den digitale utviklingen
Det er en vesentlig forskjell fra den gang til nå. Det skyldes blant annet at Xella i mellomtiden har startet det digitale intinativ blue.sprint, som spesifikt fokuserer på å sette fart på vår digitale utvikling. Her handler det for eksempel om bedre bruk av våre 3D-modeller i prosjektering og planlegning i tett samarbeid med kundene våre. Rasmus Jensen utdyper:

- I 2017 var vi fortsatt 100 prosent avhengige av å jobbe med tegninger i 2D. Det var både tidskrevende og økte risikoen for feil. I dag har vi gått mer og mer over til bruk av 3D-modeller og den informasjonen som er innbygget i dem. Derfor tar det kun en brøkdel av tiden å løse de samme oppgavene som før kunne ta flere dager.  

Kun fantasien setter grenser
Optimering av materialeforbruk og leveranser som Xella gjør i forbindelse med prosjektet i Aarhus er bare et skritt på veien mot økt digitalisering. Men det er et skritt med tydelige resultater i form av både tidsbesparelser og mer effektiv kvalitetssikring. Og hvor denne reisen slutter er det kun vår egen fantasi som setter grener, understreker Rasmus Jensen:

  • Den største utfordringen er våre egne fordommer om hvordan tingene skal gjøres fordi vi pleier å ”gjøre det på en måte”. Her har vi akkurat som resten av bransjen fortsatt mye å lære, men vi er på rett vei og vi satser beinhardt på å utvikle Xellas digitale styrke i tett dialog  med kundene våre de kommende årene.

Prosjektet på Frederiks Plads i Aarhus ventes å stå ferdig i 2020.

Referanseprosjekter fra Xella Norge AS

Nybygg av boliger i Ås kommune

Nybygg av boliger i Ås kommune

Nybygg | Ås | 200-300 Mnok

Nybygg av eneboliger tilsvarende 2 bygninger i Ås med 138 leiligheter. Selve ...

Sørlandets Kunstmuseum, Kunstsiloen

Sørlandets Kunstmuseum, Kunstsiloen

Nybygg | Kristiansand | 710 Mnok

Nybygg av kontorbygg i Kristiansand på 9 etasjer. Selve byggingen startet okt...

Rehabilitering av nasjonalmuseum for arkitektur i Oslo

Rehabilitering av nasjonalmuseum for arkitektur i Oslo

Rehab | Oslo | 5-10 Mnok

Rehab av museum i Oslo. Selve byggingen startet mai 2023 med en beregnet bygg...

Nybygg av leiligheter og oppføring av balkonge  på eksisterende bygg i bydel Frogner, Oslo

Nybygg av leiligheter og oppføring av balkonge på eksisterende bygg i bydel Frogner, Oslo

Nybygg | Oslo | 110 Mnok

Nybygg av leiligheter (blokk) tilsvarende 2 bygninger i Oslo med 81 leilighet...