Etterisolerer innvendig i 1800-talls bygning

Dato: 28 Feb 2018

Den tidligere Freia sjokoladefabrikk i Oslo åpner i august dørene opp for byens studenter. For at den bevaringsverdige bygningen skal tilpasses TEK10 og gi de nye beboerne et sunt og behagelig inneklima, blir bygningen nå innvendig etterisolert med det diffusjonsåpne Multipor-systemet fra Ytong.

På Rodeløkka i Oslo er håndverkerne godt i gang med et av byens nyeste boligprosjekter for studenter. Det er den tidligere Freia sjokoladefabrikk som blir gjennomgripende modernisert og forvandlet til studentboliger. Prosjektets mål er å kombinere velbevarte kulturminner med ny, moderne boligarkitektur i fire etasjer, og i august åpner Anker Studentbolig opp dørene til 133 nye studentboliger.

Bygningen er oppført på slutten av 1800-tallet og klassifisert som bevaringsverdig. Det betyr at fasadeuttrykket med de oppmurte teglsteinene ikke må endres i forbindelse med moderniseringen. Det kreves derfor innvendig etterisolering for å få bygningen oppført til nåtidens energikrav i TEK10. Løsningen falt derfor på det diffusjonsåpne Ytong Multipor-systemet som består av isoleringsplater, samt grunnpuss i 100 prosent uorganiske og gjenbrukbare naturmaterialer. Isolasjonsplatene kan brukes til både ut- og innvendig isolering, og er en ikke brennbar, miljøvennlig og fuktsikker løsningen. 

Nærmest det eneste brukbare systemet

Systemet utmerker seg blant annet ved å motvirke opphopning av fukt i ytterveggene, uten bruk av dampsperre, og bidrar til et sunt og behagelig inneklima siden platene «puster» naturlig. Ifølge underentreprenør Kjeld Andersen fra Arctic Bolig, som er blant dem som utfører prosjektet, er Multipor fra Ytong nærmest det eneste brukbare systemet:

«Løsningen er både energimessig og fuktteknisk optimal, og med systemet kan man gjenskape det helt riktige pussede utseende på veggene. Dessuten er systemet enkelt å jobbe med. Etter at veggene ble rettet opp har vi har limt opp Multipor-platene og pusset og slipt dem. Resultatet har gitt flotte og glatte vegger som bevarer bygningens opprinnelige utseende og den historiske sjarmen».