Nye pullerter med enklere forankring sikkerhetsgodkjent

Dato: 28 Apr 2023

Pullerter som kun trenger 20 centimeters forankring i grunnen, er nå sikkerhetstestet og godkjent for salg.

–  Dette er en løsning entreprenører og utbyggere har ventet på. De nye pullertene sparer utbyggere for tid og penger. De er vesentlig enklere og raskere å montere enn tradisjonelle pullerter som krever forankring på halvannen til to meter ned i bakken, sier Steinar Håvarstein, prosjektleder for områdesikring i Hörmann.

De nye pullertene har fått betegnelsen «Hörmann High Security pullerter med flatt fundament». De er forankret i en armert betongplate på seks meter som dekkes med minimum 20 centimeters lag med grus og asfalt. Det er plass til tre pullerter i hver platting.

Løsningen er særlig anvendelig i bystrøk, hvor det gjerne ligger mye infrastruktur i grunnen, f.eks vann, avløp, strømkabler og kommunikasjonslinjer. Etter som man unngår å grave dypt ned i grunnen, går monteringsjobben raskere og rimeligere, ifølge Håvarstein.

Strengeste sikkerhetsklarering
Pullerter montert på flatt fundament er blitt grundig sikkerhetstestet og sertifisert etter høyeste sikkerhetsklasse (M50). Godkjenningen gjelder i hele EU-området. Pullertenes styrke ble blant annet testet ved at de ble påkjørt av lastebil i 68 km/t.

– Vi er glade for at vi nå kan tilby en sikker og sertifisert pullertløsning som forenkler monteringsprosessen for våre kunder, sier Håvarstein.

Pullertene leveres i størrelser på henholdsvis 90 og 120 centimeter høyde og med 27,5 centimeters diameter. De fås både i galvanisert, syrefast og rustfritt stål.

Testresultater
Hörmann High Security Line pullerter med flatt fundament besto kollisjonstesten i henhold til ASTM (M50), PAS 68 og IWA 14 med utmerkede resultater. Dette betyr at disse pullertene tåler støt fra kjøretøy som veier opptil 7,5 tonn og kjører i 80 km/t. Følgende sertifiseringer ble gitt etter kollisjonstester:

BSI PAS 68:2013  High Security Line pullerter  V / 7500 (N3) / 80 / 90: 0.72 / 25

IWA 14-1:2013 High Security Line pullerter V / 7200 (N3C) / 80 / 90: 0.45

ASTM F2656 High Security pullerter P1

Ifølge IWA og ASTM var kjøretøypenetrasjonen i testområdet, som skulle beskyttes, kun 450 mm og ifølge PAS kun 723 mm. Disse utmerkede resultater ble oppnådd, selv om lastebiler på 18 tonn (høyest mulig totalvekt) ble brukt i testen.

Brosjyre