Haki 3D-skannerteknologien kommer til sin rett i byggeprosjekter

Dato: 6 Jul 2022

I november 2021 lanserte HAKI muligheten for å skanne inn bygninger med en Trimble X7 3D skanner, og flere prosjekter har blitt gjennomført takket være den digitale tjenesten. Det har aldri vært enklere å forbinde den fysiske og digitale verdenen, og vi er stolte over å være først i bransjen med å innføre et brukervennlig og kompakt system som gir kundene våre resultatet direkte i felt.

Trimble X7 3D skanneren er en tjeneste sømløst integrert med designverktøyet HAKI BIM. Gjennom 3-D skanning får man skanne i 360 grader på opptil 80 meters avstand. Takket være punktskyen som er meget sikker i sin gjengivelse, er det mulig å lage 3-D modeller med opp til 99,99 % nøyaktighet.

Trimble X7 3D-laserskanner er vanntett så det er mulig å skanne i alt slags vær.

I løpet av de siste månedene, har HAKi sin 3-D skanning kommet til sin rett I flere prosjekter der det ble etterspurt riktig kompetanse når det gjelder beregning og design. Ett slikt prosjekt som stiller høye krav til utformingen av stillaset, er renovering av Södervärnstornet i Malmö.

ABC Ställningar i Malmö har fått i oppdrag av Team Skåne AB å sette opp et stillas for å muliggjøre fremtidig renoveringsarbeid på vanntårnet, et av Malmös arkitektoniske mesterverk.

Sikkerhet er viktig. Å bygge et stillas rundt et vanntårn er en krevende oppgave. For dette spesifikke prosjektet tok vi kontakt med HAKI for å få hjelp med beregninger og utnytte deres omfattende kunnskap om stillasdesign og sikre tilkomstløsninger. Det var her HAKI 3D-skannerteknologien virkelig kom til sin rett”, sier Jesper Mårtensson, prosjektleder i ABC Ställningar.


Prosessen med skanning steg for steg:

  • Når skanneren er på stedet, blir den rigget opp på første skannestasjon. Skanneren kalibrerer seg selv og bruker et par minutter på hvert skan. Trimble X7 3D skanneren blir deretter flyttet fra stasjon til stasjon, og takket være en innebygd GPS, syes alle skannene automatisk sammen. Denne prosessen kan lett overvåkes med tilhørende tablet, og en kan følge med på 3d modellen som vokser frem på tableten.
     
  • Når alle skan er på plass og det finnes en fullverdig modell, er det en liten dataprosesseringsjobb i en software som heter Trimble Realworks. Denne programvaren gjør det mulig å fjerne mennesker, trær, biler osv., og kutte ned modellen til en mindre filtype som kun inneholder den informasjonen man trenger for videre prosjektering av stillas eller værbeskyttelse.
     
  • I siste fase som omfatter modellering av stillas, kommer Autodesk Revit til sin rett. Punktskyen som ble lagret i Trimble Realworks, kan direkte linkes inn i Revit, noe som gir god flyt i prosjektet. I Revit kan vi da modellere stillas rundt punktskymodellen.
    “3D-skanneren hjalp oss med å plassere hver detalj nøyaktig og riktig, noe som forbedrer arbeidsflyten vår betydelig. Vårt mål er å konstruere stillaset på en slik måte at de ulike arbeiderne på stedet kan utføre sine oppgaver trygt og effektivt. Vi er veldig fornøyd med sluttresultatet fra HAKI”, avslutter Jesper Mårtensson.

Innovasjon hos HAKI har ført til utviklingen av mange ulike design- og konstruksjonsverktøy for bruk både internt og for våre kunder. Med HAKI 3D sin skanner vil prosjekteringen forbedres betydelig!


HAKI har rask responstid og flere brukere i hvert land som kan ta på seg skannejobber. Ta gjerne kontakt med oss om du vil vite mer!


HAKI AS | N-3002 Drammen, Norway | Tel +47 32 22 76 00 | info@haki.no | www.HAKI.no