Gjør det fint igjen – Rehabilitering ved forsikringsskader

Dato: 30 Aug 2023

Ekstremvær og uforutsette hendelser kan føre til skader på boligen. Heldigvis dekkes ofte reparasjonene av hus- og boligforsikringen.

Målet er å levere profesjonell, bærekraftig og verdiskapende rehabilitering som gjør boliger vakre og funksjonelle etter skader.

Her er noen punkter å huske på:

 • Profesjonell skadevurdering:
  Før rehabiliteringsprosessen starter, er det kritisk å ha en grundig skadevurdering. Dette krever ekspertise fra en takstmann eller en erfaren håndverker for å fastslå skadeomfanget og estimere reparasjonskostnadene.
 • Samarbeid med forsikringsselskapet:
  Som en del av teamet som gjenoppretter boliger, er det avgjørende å kommunisere med forsikringsselskapet tidlig. Dette hjelper med å forstå dekningen, begrensningene og hvilken dokumentasjon som kreves for en jevn prosess.
 • Materialvalg og kunnskap:
  Når det gjelder gulvrehabilitering, er det viktig å veilede boligeieren om gulv
  •  som ikke bare ser bra ut, men som ivaretar et godt inneklima, er et bærekraftig valg og øker boligens verdi over tid.
 • Rydding og lagring:
  Fjern det som kan bli ryddet bort uten å påvirke etterforskningen av skaden. Det som er skadet, bør tas vare på inntil en fagperson har vurdert. Dette kan være nøkkelen til en riktig vurdering og erstatning.
 • Bærekraft:
  Vurder nøye før du starter. I mange tilfeller blir det revet opp eller fjernet for mye materiale, og i etterkant ser man at skaden kunne vært løst på en mer skånsom måte. Å ta hensyn til bærekraft sparer både ressurser og penger i lengden.

Spesielt viktig ved rehabilitering av parkett:

 1. Undergulv og strukturskader:
  Sjekk undergulvet og strukturen under parketten for skader på grunn av for eks. vanninntrenging. Mål planhet og fukt i undergulvet før legging. Relativ fuktighet (RF) i betong må være under 90 %. Toleransegrensen for planhet er ±3 mm målt over 2 m rettholt.
 2. Kvalitet og holdbarhet:
  Både valg av kvalitetsmaterialer og en grundig utført reparasjon sikrer at gulvet holder seg vakkert og funksjonelt i mange år fremover.
 3. Erstatning av deler av parketten:
  Forsikre deg om at den nye parketten matcher den eksisterende i format, farge, stil og mønster så godt som mulig.
 4. Rask respons:
  Rask fjerning av vann og tørking kan redusere skadeomfanget betydelig. Luftavfuktere kan hjelpe til og redusere risikoen for mugg og andre problemer knyttet til fuktighet.
 5. Ventilasjon og inneklima:
  Sørg for god ventilasjon etter reparasjonen.
 6. Oppfølgende inspeksjon:
  Husk å avtale en oppfølgende inspeksjon for å sikre at alt er i orden og at det ikke er noen gjenværende skader.

Mer teknisk info, tips og råder finner du her