Få god ergonomi på hjemmekontoret

Dato: 15 Des 2021

Hjemmekontor og hybridkontor er nå hverdagen for mange. Det byr på utfordringer som mindre bevegelse og dårligere ergonomiske forutsetninger. Slik kan du gjøre noe med det!

Variasjon er nøkkelen
Når vi jobber hjemmefra er det lett å glemme å strekke på beina og vi blir gjerne sittende stille i lengre perioder. Men for at kroppen skal ha det best mulig må vi variere arbeidsstillingen. På kontoret skjer det naturlig gjennom at du går bort til kopimaskinene, kaffemaskinen eller i et møte – du har kanskje til og med et hev- og senkbart skrivebord. Ofte har vi ikke disse mulighetene hjemme - finn gode produkter til hjemmekontoret her.

Det beste tipset for å jobbe stående, uten å måtte jobbe ved strykebrettet, er selvfølgelig å gå til anskaffelse av et hev- og senkbart skrivebord i en egnet størrelse. Da får du både en stabil arbeidsflate og plass til alt tilbehør du trenger å ha tilgjengelig. Dersom du ikke har plass til et helt skrivebord finnes det praktiske alternativ, eksempelvis et sitte- og ståbord. Det kan flyttes rundt og plasseres på ulike steder i hjemmet og justeres til en passende sitte- eller ståhøyde.

Gi deg selv riktige forutsetninger
Sitter du ved kjøkkenbordet og jobber? Det er du ikke alene om. Det finnes mange gode grunner til å investere i møbler som er laget for kontorarbeid. Kjøkkenstolen er eksempelvis ikke laget for en 8-timers arbeidsdag. Bytt heller til en kontorstol som følger kroppens bevegelser og hjelper deg å sitte riktig. Kontorstolen er blant de viktigste møblene du kan velge, og den trenger heller ikke å være kjedelig og trist. Gå for en stilig stol som passer inn i hjemmet og som samtidig er ergonomisk!

Invester i et arbeidsbord slik at ting du bruker kan ligge igjen etter endt arbeidsdag. Har du lite plass hjemme finnes det mindre, mer kompakte skrivebord som passer utmerket under trappa eller i et hjørne. Husk at du kan innrede med tilbehør som ikke bare er en fin detalj i rommet, men som også har en funksjon. Du kan eksempelvis ha en fotstøtte eller en god matte å stå på. En arbeidsplassmatte er bra for avlastning av benmuskulatur, hofter og rygg når du står og jobber.

Finn riktig vinkel
Plages du med nakkesmerter kan feil vinkel på dataskjermen din være årsaken. En skjerm skal helst være i øyenhøyde slik at du ikke bøyer nakken. Arbeider du på en bærbar pc kan du prøve å stable bøker eller skaffe deg et laptopstativ for å løfte den opp fra bordet. Her kan vi anbefale å bruke trådløst tastatur og mus slik at underarmene dine fortsatt kan hvile på bordplaten i en 90-graders vinkel. Det avlaster både skuldre og øvre deler av ryggen. Forsøk å jobbe med armene så nære kroppen som mulig for å unngå såkalt musearm.

Slitne øyne savner god belysning
Den riktige arbeidsbelysningen er viktig uansett om du jobber hjemmefra eller ikke. Har du ofte vondt i hodet eller kjenner deg trøtt i øynene kan det være for mørkt eller for lyst der du sitter. Finn gjerne en passende plass ved et vindu og plasser deg med dataskjermen bort fra lyset for å unngå lysrefleksjon i skjermen. Kompletter arbeidsplassen med en skrivebordslampe eller mer belysning i taket dersom det er behov.

Unn deg en pause og få ny energi
Det er ekstra viktig å at du tar pauser og rører på deg dersom du ikke har mulighet til å gjøre arbeidsplassen din helt ergonomisk. Gå deg en kort tur eller strekk på kroppen - det viktigste er å bevege seg slik at kroppen får påfyll av energi og risikoen for smerte og stølhet reduseres. Ta gjerne en pause etter et digitalt møte slik at øynene dine får en pause og du kan strekke på beina. Kompenser for eventuell lut holdning ved å strekke kroppen motsatt vei, med armene bak og i været.

Husk å minne på kollegaer og ledere på å ta pauser og bevege på seg og diskuter gjerne hva dere gjør for å gjøre hjemmekontorene mer ergonomiske. Lykke til!