3 trinn til en bærekraftig fasade

Dato: 15 Mar 2023

Holdbarhet, karbonnøytralitet og lav avfallsprosent er tre avgjørende faktorer når det gjelder å skape fremtidsrettet og bærekraftig fasadedesign. Men hvordan kan målet om å nå alle tre parameterne oppnås på enklest mulig måte i en tid hvor den grønne omstillingen i bygg og anlegg stiller større og større krav til åpenhet?

Det globale konsernet Cosentino har de siste årene lagt ned betydelig arbeid for å sikre fremtidsrettede fasadeløsninger som oppfyller alle krav til bærekraft, støttet av høy grad av dokumentasjon. I tillegg tilbys rådgivning fra internasjonale spesialister i både prosjekterings- og byggefasen.

Les også: Cosentino-fasader: funksjonell og tidløs skjønnhet

Velg et høyteknologisk alternativ til tradisjonelle fasadematerialer
Som et innovativt alternativ til f.eks. skjermfliser, fasadefliser og natursteinsfasader presenterer Cosentino det høyteknologiske fasadeproduktet, Dekton, som består av 100 % naturlige mineralpartikler, som komprimeres under ekstremt trykk og varme.

Les også: Dekton – den tekniske, ultrakompakte steinen 

Den patenterte produksjonsprosessen sikrer den keramiske overflaten et bredt spekter av unike produktegenskaper. De store råplatene er både strukturelt stabile og energieffektive, UV-bestandige, ripe- og støtbestandige samt motstandsdyktige mot brann, varme og frost. Samtidig er Dekton vedlikeholdsfri, ekstremt slitesterk og enkel å rengjøre. Selv graffiti fjernes uten problemer, noe som teller positivt på vedlikeholdsregnskapet – og dermed totaløkonomien over en årrekke.

Sjekk karbonnøytralitet og miljøsertifiseringer
I 2020 oppnådde Dekton karbonnøytralitet gjennom hele produktets livssyklus – og har selvfølgelig alle anerkjente miljøsertifiseringer. I tråd med den omfattende innsatsen selskapet har investert i for å minimere både kostnader og miljøpåvirkning, tilbyr Cosentino også en detaljert gjennomgang av det enkelte prosjekt med sikte på å optimalisere panelformater, fasadesystemer, størrelser etc., noe som typisk betyr at avfallsprosenten er betydelig redusert.

Les også: Cosentino: Bærekraft som kjerneverdi 

Optimaliser prosjekter og minimer avfallsraten
Når Cosentinos spesialister går i gang med et fasaderenoveringsprosjekt, er det både med respekt for de arkitektoniske linjene og uttrykket prosjektet er født med.  Målet er å optimalisere både monteringstid, avfall og materialforbruk generelt.

Et av de siste årenes prosjekter er en fasaderenovering i gågatemiljøet i Silkeborg i Danmark, der arkitekt Morten Thomsen fra MME Byg sto bak fasadedesignet. Renoveringen løftet et mørkt og slitt uttrykk til skandinavisk enkelhet. Her ble fasadeplatene limt opp for å unngå synlig innfesting – og resultatet ble skarpt og enkelt.

Les mer om prosjektet her (engelsk tekst): Fasaderenovasjon i Danmark

«Det brede utvalget av svært forskjellige farger og finisher ga oss muligheten til å leke med uttrykket i den nye Busted-fasaden – og utnytte fleksibiliteten og allsidigheten i formater og tykkelser», sier arkitekt Morten Thomsen, som delvis fikk Dekton levert direkte fra fabrikk i spesialtilpassede cut-to-size formater – og dels klarte de siste kutt på stedet.

Les også: Design uteområdet med Dekton

Referanseprosjekter Cosentino

Scandic Strandpark Hotel

Scandic Strandpark Hotel

Nybygg | Tårnby | 566 mio.kr

Nybygg . Selve byggingen startet april 2018 med en beregnet byggeperiode på 3...

Brittania Hotell

Brittania Hotell

Inv. reparasjon | Trondheim | 750 Mnok

Inv. reparasjon av hotell/restaurant som består av en bygning i Trondheim med...

Busted

Busted

Tilbygg | Silkeborg | 3-5 Mio.Kr

Tilbygg av forretninger/senter i Silkeborg på 2 etasjer. Selve byggingen star...

Studio Lindhjem