Wienerberger introduserer LESS

Dato: 2 Okt 2020

LESS-mursteinen.

I Norden introduserer Wienerberger nå «LESS» på markedet. Dette er en miljøvennlig bløtstrøken teglstein som reduserer både CO2-avtrykket og råvareforbruket med tosifrede prosentsatser, ifølge produsenten.

Roar Kjos, Country Manager hos Wienerberger i Norge, forklarer hva som gjør LESS mer miljøvennlig enn alternative bløtstrøkne murstein:

– LESS har nøyaktig samme uttrykk, kvalitet og mål som tradisjonelle, bløtstrøkne teglstein. Men som det eneste bløtstrøkne teglproduktet er LESS designet med tre hull i midten. Det bidrar til å redusere råvareforbruket med 10 prosent, samtidig som CO2-utslippet reduseres med 20 prosent. Det er nemlig mindre materiale som nå skal tørkes og brennes. Samtidig veier steinen mindre, og er derfor enklere å transportere og håndtere. Det bidrar også til et bedre arbeidsmiljø for mureren, sier Roar Kjos i en pressemelding.

Eksempel på eksisterende mur som kunne vært satt opp med LESS-tegl.

– Nå gleder vi oss til å introdusere LESS i det norske markedet. Vi har tro på at produktet vil legge grunnsteinen for en ny og mer miljøvennlig måte å bygge med teglstein. Lavere vekt, lavere energi og CO2 utslipp, lavere råvareforbruk samt bedre arbeidsmiljø er viktige parametere i fremtiden for Norsk byggenæring og Wienerberger med tanke på bærekraft og sirkulær økonomi.

Lanseringen av den nye tegltypen er det første viktige steget i Wienerbergers reise mot en CO2-nøytral produksjon. Og det har ikke vært behov for store tekniske endringer i produksjonen, selv om LESS genererer 20 prosent mindre CO2 enn tradisjonell produksjon av bløtstrøken tegl. Andreas Christensen, Managing Director Operations hos Wienerberger i Norden, forklarer:

– Vi har arbeidet med løsningen i flere år. Det er nemlig vanskelig å lage hull i denne typen tegl uten å gå på kompromiss med kvaliteten. Og nå har vi klart det, og både produksjonsprosessen og produksjonsapparatet er stort sett det samme som med tradisjonelle tegl. Derfor var det enkelt for oss å iverksette den nye metoden på alle produksjonslinjene. Vi er allerede i gang på vårt danske teglverk Petersminde Teglværk, og de andre følger etter i de kommende månedene.

Eksempel på eksisterende mur som kunne vært satt opp med LESS-tegl.

– Den raske omstillingen betyr også at Wienerberger i Norden for eksempel kan lage kundespesifikke løsninger, og snart tilbyr de samtlige bløtstrøkne murstein i en LESS-versjon som produseres i Norden. Dermed har LESS potensiale til å bli den nye standarden for bløtstrøken tegl allerede innen 2021, dersom det er interesse fra markedet, avslutter Andreas Christensen.

Referanseprosjekter fra Wienerberger AS

Kverndalen bo-og dagsenter

Kverndalen bo-og dagsenter

Nybygg | Skien | 487 Mnok

Nybygg av sykehjem/aldershjem som består av en bygning i Skien med 119 leilig...

Spesialutviklet bekledningstegl til Vennesla Kirke
Murverksprisen 2021 tildeles Wesselkvartalet for fremragende teglarkitektur

Murverksprisen 2021 tildeles Wesselkvartalet for fremragende teglarkitektur

Nybygg | Asker | 450-500 Mnok

Nybygg av leiligheter (blokk) i Asker med 52 leiligheter på 5 etasjer hvorav ...

Teppela Tøyen med marktegl

Teppela Tøyen med marktegl

Rehab | Oslo | 10-20 Mnok

Rehab av utescene i Oslo. Selve byggingen startet november 2017 til en anslåt...