Bekledningstegl til urbant boligprosjekt

Dato: 11 Nov 2022

Trævarefabrikken kombinerer syv teglsteinstyper fra Wienerberger

Boligprosjektet Trævarefabrikken på Strømmen har ønsket å ivareta og videreføre det industrielle preget tomta har hatt igjennom historien. Med Sagelva som nærmeste nabo ble tegl et naturlig materialvalg. For å bryte opp fasadene til de fire byggene har arkitektene valgt å kle hvert enkelt volum med sin egen, unike teglstein. Dette resulterte i syv forskjellige teglsteinstyper fra Wienerberger. 

Tomten, der den tidligere Trævarefabrikken lå, avgrenses av Sagelva i øst og sør, Segelckes vei og Trevarebrua i nord og småhusbebyggelse i vest. Byggherre Selvaag Bolig valgte Consto AS som totalentreprenør for det ca. 10. 000 kvadratmeter store arealet på Strømmen. Det er ARCASA arkitekter som har tegnet de fire byggene med leiligheter i teglstein, og byggeprosjektet ble ferdigstilt i 2021. 

Hvert volum kledd i egen teglstein
Boligprosjektet Trævarefabrikken har ønsket å ivareta og videreføre det industrielle preget tomta har hatt gjennom historien. Industriarkitektur langs elver har tidligere vært sterkt preget av tegl som hovedmateriale. For å skape slektskap til det tidligere industriområdet valgte ARCASA arkitekter å utføre de fire separate leilighetsbyggene i 7 forskjellige teglsteinstyper. Anna Nowogrodzka, arkitekt i ARCASA arkitekter, forteller hvorfor:

- Tre av de fire byggene (bygg A, B og C) består visuelt sett av to sammenstilte hovedvolumer med ulik høyde som er sideforskjøvet i forhold til hverandre. For å skape tydelig kontraster mellom volumene ønsket vi å kle hvert enkelt volum med sin egen, unike tegltype. Vi endte dermed opp med 7 forskjellige teglstein til prosjektet. Teglen har samme format, men med ulik farge og tekstur. Den varierende materialiteten er med på å ytterligere forsterke kontrasten mellom de ulike volumene.

Hun tilføyer:

- Teglsteinene står i fin kontrast mot hverandre og skaper harmoni. De forskjellige teglfasadene gjør at hvert volum skiller seg fra hverandre med sin helt egen identitet. Det gjør det enkelt for beboerne å vite hvor de skal inn.

Nowogrodzka trekker også frem at tegl er et vakkert og vedlikeholdsfritt materiale som egner seg godt på bygg som skal stå i mange år.

Vi har levert alle de syv forskjellige bløtstrøkne teglstein til Trævarefabrikken i ulike farger. Boligkvartalet spenner fra vår brunsvarte teglstein EW0449 Kul, vår gylne teglstein EW0452 Valnød, og vår rødbrune EW0112 Brun valume, til de lysere teglsteinstypene som EW0447 Flint, EW0105 Ingefær og EW0109 Hvid marmor.

- Alle tegltypene har forskjellige nyanser og spill i overflaten. Det er veldig flott å se kombinasjonen av alle disse tegltypene på boligprosjektet Trævarefabrikken, forteller Tove Narvestad, teknisk sjef i Wienerberger. 

Bryter opp fasaden med inntrukne felter
De syv forskjellige teglsteinstypene er murt med matchende farge på fugen i fasaden. Arkitektene ønsket likevel å bryte opp deler av fasaden med en annerledes murteknikk.

- Vi ønsket i det store og hele at fargen på fugene skulle følge fargene på teglen. For å bryte opp fasaden ytterligere og skape et variert uttrykk består teglfasaden av felter i tegl mellom vinduene som er trukket et par cm inn fra vegglivet. Disse feltene består av samme teglstein som veggen, men med en annen farge på fugene. Dekorelementet gir en tydelig struktur i fasaden, forteller Nowogrodzka, og tilføyer:

- Å bruke en annen farge på fugene er en enkel metode for å skape variasjon og kontrast i fasaden. Fasaden får et helt annet uttrykk med en mørkere kontrastfarge mellom tegl og fuge. 

Les mer om boligprosjektet Trævarefabrikken

Referanseprosjekter fra Wienerberger AS

Kverndalen bo-og dagsenter

Kverndalen bo-og dagsenter

Nybygg | Skien | 487 Mnok

Nybygg av sykehjem/aldershjem som består av en bygning i Skien med 119 leilig...

Spesialutviklet bekledningstegl til Vennesla Kirke
Murverksprisen 2021 tildeles Wesselkvartalet for fremragende teglarkitektur

Murverksprisen 2021 tildeles Wesselkvartalet for fremragende teglarkitektur

Nybygg | Asker | 450-500 Mnok

Nybygg av leiligheter (blokk) i Asker med 52 leiligheter på 5 etasjer hvorav ...

Teppela Tøyen med marktegl

Teppela Tøyen med marktegl

Rehab | Oslo | 10-20 Mnok

Rehab av utescene i Oslo. Selve byggingen startet november 2017 til en anslåt...