Nybygget Sandnes Læringssenter prioriterer klimavennlige byggeløsninger

Dato: 9 Feb 2022

Sandnes Læringssenter er bygget med en høy klimaambisjon og tatt i bruk en monteringsmetode helt utenom det vanlig. Nybygget har BREEAM-NOR sertifisering i klassen Very Good, og Wienerberger har levert miljødeklarasjon (EPD) på bekledningsteglen.

Sandnes Læringssenter er det første prosjektet i Skandinavia som har tatt i bruk et spesielt aluminiumsoppheng, som har spart montørene før ca. 30 prosent monteringstid.

Sandnes Læringssenter ligger i et område som tidligere har vært et industriområde med gamle teglverk. Med bekledningstegl URBAN Christianshavn med T-profil fra Wienerberger innfrir materialleveransen på både estetisk uttrykk, montering og miljøkrav.

Produktet passer godt inn i en sirkulærøkonomisk tankegang. I praksis betyr det at teglsteinene og opphenget, som er brukt på Sandnes Læringssenter, enkelt kan tas ned og monteres på et annet prosjekt, når behovet skulle melde seg. Litt svinn regnes normalt inn, ved en slik operasjon, men ombruken er nærmere 100%, isolert sett.

Banebrytende monteringsmetode
På Sandnes Læringssenter har blikkenslagerfirmaet Brødrene Lie stått for monteringen av teglsteinstypen URBAN Christianshavn. Monteringen var utenom det vanlige fordi teglsteinen har blitt montert med aluminiumsoppheng og ikke skruer. Dette er første av slaget i Skandinavia.

Prosjektleder Baldur Quevedo fra Brødrene Lie er veldig fornøyd med den nye monteringsmetoden fra Wienerberger:

- Det er helt klart en mye raskere metode. Den nye metoden tar i bruk aluminiumsskinner, hvor teglsteinen er tilpasset GFT-111 systemet, slik at den enkelt kan skyves på plass. Til forskjell fra tradisjonell montering, med skruing på trelekter, går selve monteringsarbeidet mye raskere med denne metoden.

Baldur Quevedo mener montørene på Sandes Læringssenter ville brukt ca. 30% lenger tid med den vanlige monteringsmetoden. 

Naturlig teglstein som passer omgivelsene
Med utbyggelsen av Sandnes Læringssenter har det vært viktig å tilpasse bygningens fasade og uttrykk til omgivelsene.

Gary Bates, founder av Spacegroup Arkitekter, er ansvarlig partner på Sandnes Læringssenter og legger vekt på teglstein som hovedmaterialet i det nye byggeområdet:

- Sandnes Læringssenter er en del av et nytt område hvor vi tenker å bruke tegl på flere av byggene. Vi opplever at folk generelt reagerer positivt på dette materialet, og med denne teglsteinen fra Wienerberger gir den et bredt spekter av farge til bygget.

Les mer om hvordan URBAN Christianshavm med T-profil innfrir en BREAAM-NOR sertifisering i klassen Very Good på Sandnes Læringssenter.

Referanseprosjekter fra Wienerberger AS

Kverndalen bo-og dagsenter

Kverndalen bo-og dagsenter

Nybygg | Skien | 487 Mnok

Nybygg av sykehjem/aldershjem som består av en bygning i Skien med 119 leilig...

Spesialutviklet bekledningstegl til Vennesla Kirke
Murverksprisen 2021 tildeles Wesselkvartalet for fremragende teglarkitektur

Murverksprisen 2021 tildeles Wesselkvartalet for fremragende teglarkitektur

Nybygg | Asker | 450-500 Mnok

Nybygg av leiligheter (blokk) i Asker med 52 leiligheter på 5 etasjer hvorav ...

Teppela Tøyen med marktegl

Teppela Tøyen med marktegl

Rehab | Oslo | 10-20 Mnok

Rehab av utescene i Oslo. Selve byggingen startet november 2017 til en anslåt...