Mot karbonnøytrale bygninger

Dato: 1 Des 2021

Ruukki Construction, datterselskap av SSAB, har besluttet å være det første firmaet som tilbyr sine kunder fossilfrie stålprodukter, laget av SSABs fossilfrie stål. Ruukki har forpliktet seg til å utvikle sine produkter for å kunne hjelpe sine kunder med å redusere karbonavtrykket. Målet er å samarbeide med kunder og lage en fossilfri verdikjede helt til bygget rives.

Ruukki har 60 års erfaring innen produksjon av ståltak i høy kvalitet og løsninger for å lage lufttette vegger. Dette er et godt utgangspunkt for å sette en ny høy standard i bransjen.

«Vi har satt oss høye ambisjoner», innrømmer Jouni Metsämäki, SVP, Roofing hos Ruukki. «Vårt dedikerte utviklingsarbeid gjør det mulig for oss å raskt kunne levere byggeprodukter av fossilfritt stål og kontinuerlig forbedre byggets energieffektivitet med lufttettheten som oppnås med våre produkter.»

Ruukki lanserer et pilotprosjekt for å teste de første partiene av SSABs fossilfrie stål, og produksjon i stor skala starter i 2026.

«Vi lærer både om byggeskikker og deres sosiale betydning. Vi søker partnere til pilotprosjektet som har samme mål om miljøspørsmål og bærekraft som vi har.»

Lavkarbon konstruksjoner – det store bildet
En av nøklene til løsningen på ferden mot karbonnøytralitet, er å vurdere byggeprosessen som helhet. Når miljøavtrykket minimeres på hvert trinn av verdikjeden, vinner alle – fra sluttbruker til samfunnet generelt.

Ruukki Construction har besluttet å redusere utslipp av karbondioksid i egen virksomhet med 25 % innen 2026. Ruukkis tilnærming er basert på at anlegg, inkludert maskiner og utstyr, er energieffektive og at energi hentes fra miljøvennlige kilder. Materialavfall vil minimeres i produksjon og mer bærekraftige materialer brukes til produktemballasje. Logistikken optimaliseres slik at Ruukki er i nærheten av kunden og produktene blir produsert og levert på en «akkurat-i-tide»-basis.

Godt begynt er bedre gjort
Lavkarbon konstruksjon begynner å bli mer populært blant byggherrer og prosjekterende, og er voksende i husholdninger. Når du bestemmer deg for byggematerialer, bør det legges vekt på de materialene som tåler tidens tann. Overgangen til karbonnøytral bygging vil være lang og foregå i flere faser.

«Ruukki vil fortsette å være bedriften med produkter av høy kvalitet, en sterk verdibase som vi har lært å kjenne gjennom flere tiår», påpeker Jouni Metsämäki.

«Kunder forbinder oss med pålitelighet, hurtighet og brukervennlighet. Det er dette de forventer og dette vil vi ikke kompromittere i noen fase.»

Referanseprosjekter fra Ruukki

Lørenskog Vinterpark, SNØ skihallen

Lørenskog Vinterpark, SNØ skihallen

Nybygg | Lørenskog | 700 Mnok

Nybygg av idrettsbygg/gymsal i Lørenskog. Selve byggingen startet mai 2018 me...

Kabelgata 51 Kulturtårn på Økern

Kabelgata 51 Kulturtårn på Økern

Rehab | Oslo | Uoffisiell

Rehab av kulturhus som består av en bygning i Oslo på 11 etasjer hvor den ene...

Vinterbro Næringspark, Rema 1000

Vinterbro Næringspark, Rema 1000

Nybygg | Ås | 600 Mnok

Nybygg av lager, magasin i Ås. Selve byggingen startet Juni 2017 med en bereg...