Frisk inneluft i bevaringsverdige bygårder

Dato: 15 Jan 2024

Ventilasjonen er avstemt med byantikvaren og gjenoppretter opprinnelig fasadeuttrykk etter rehabilitering. Sunt inneklima og redusert oppvarmingsbehov.

På byantikvarens gule liste

Lille Frogner allé 10 i Oslo er en bygård i funkis stil fra 1939. Den er på byantikvarens gule liste over verneverdige kulturminner.

Utfordringen

Veggene var dårlig isolert. Mange av de opprinnelige friskluftventilene var tettet og det var utilstrekkelig luftskifte. Flere leiligheter hadde hatt vanninntrenging og kondens, fuktskader og mugg.

Oppgraderingen

Gården er nå utvendig etterisolert med 5 cm.

Bak de diskrete ytterristene skjuler det seg et romventilasjonssystem fra tyske LUNOS. Ventilatorene er montert inne i veggen. Luftskiftet er individuelt regulerbart. Det tar vare på boligvarmen og reduserer oppvarmingsbehovet, slik at gården er forberedt for å imøtekomme fremtidige energidirektiv.

Løsningen bidrar til at fasadene er tilbakestilt til slik gården opprinnelig fremsto på 30-tallet.

Rehabilitering som går på helsa løs

Å oppnå sunt inneklima og høy komfort er en utfordring når verneverdige gårder rehabiliteres og energioppgraderes. Fasaden skal etterisoleres uten at opprinnelig arkitektur forringes. Resultatet kan føre til høyt CO2-nivå og hodepine for beboere som vil unngå å bygge om leilighetene med ventilasjonsaggregat og kanaler.

Desentralt – kortreist friskluft

LUNOS ventilasjon ventilerer oppholdsrommene lokalt. Med høy grad av varmegjenvinning. Ventilatorene er skjult i husets yttervegger.

Det er ikke lenger nødvendig å bygge om boligen for å få på plass en effektiv og energibesparende ventilasjonsløsning.

Krevende med tradisjonell ventilasjon

Erfarne fagfolk vet at det kan være en utfordring å skulle ettermontere balansert ventilasjon i eldre boliger. Huseierne ønsker ikke ventilasjonskanaler.

12 år i Norge

Lavenergisystemer er pioner innen desentralisert boligventilasjon i Norge. LUNOS er ledende innen energieffektiv romventilasjon.

Vi utarbeider ventilasjonsløsninger og leverer til tekniske entreprenører, byggmestere og tømrere over hele landet. Har du et prosjekt som behøver bedre ventilasjon utarbeider vi forslag.

Balansert ventilasjon – rett i veggen!

Se vår rehab-folder!

Referanseprosjekter fra Lavenergisystemer AS

Borettslaget Nardo søndre

Borettslaget Nardo søndre

Rehab | Trondheim | 30-40 Mnok

Rehab av boligkompleks som består av en bygning i Trondheim med 25 leilighete...

BERTRAMJORDET BORETTSLAG, FASADEENDRING

BERTRAMJORDET BORETTSLAG, FASADEENDRING

Utv. reparasjon | Oslo | 12 Mnok

Utv. reparasjon av boligkompleks som består av en bygning i Oslo. Selve byggi...