Ettermontering av bærekraftig balansert ventilasjon

Dato: 7 Feb 2022

Å få et bedre inneklima i eldre boliger kan være en utfordring. Det finnes praktiske løsninger uten aggregat og uten ventilasjonskanaler. Diskret, effektivt og bærekraftig.

Ventilasjonsbransjen står overfor flere utfordringer når de skal levere løsninger for bedre inneklima og redusert energiforbruk i eksisterende boliger. Hva skal boligeiere akseptere av synlige innkassinger og rør?

Tradisjonell balansert ventilasjon er vanskelig å ettermontere uten omfattende bygningstekniske endringer. Å plassere kanaler til anlegget er krevende. Det byr ofte på problemer å finne plass til aggregat i hus uten eget teknisk rom.

Ikke nødvendig med plasskrevende anlegg
Boligeiere behøver ikke lenger akseptere store innkassinger eller nye rørkanaler når huset skal oppgraderes. Omfattende bygningsarbeider er ikke lenger nødvendig for å få på plass et effektivt ventilasjonssystem. 

  • Med Lunos montert i ytterveggene har Lavenergisystemer levert balanserte ventilasjonssystem til flere tusen norske hjem.

Varmegjenvinning sparer strøm
Ventilasjonen bruker nesten ikke strøm. Likevel gir den like høy varmegjenvinning som et stort anlegg.

Et keramikkelement i ventilatoren akkumulerer varmeenergien fra utgående luftstrøm. Denne varmen tilføres den inngående luften når viften skifter retning.

To eller flere ventilatorer utgjør et komplett system. Halvparten trekker luft ut, den andre halvparten tilfører frisk uteluft. Med like mye luft ut som inn, har man et balansert system uten kanaler og aggregat.

Huseiere ønsker ikke kanaler
Huseiere er opptatt av estetikk, og ønsker ikke synlige kanaler.

Desentralisert foretrekkes derfor stadig oftere. Romventilasjonen er knapt synlig på veggen. Ventilatorene styres individuelt for hver boenhet og det kan etableres separate soner for ulike rom.

  • Ventilasjonssystemet er enkelt å montere. Det passer også i tynne yttervegger. Derfor foretrekkes ofte Lunos ved rehabilitering og energioppgradering av boliger.

Lavenergisystemer er pionér innen systemer for bærekraftig desentralisert boligventilasjon i Norge. Vi representerer den ledende europeiske produsenten; Lunos i Berlin, og har gleden av å levere markedets mest kompakte og diskrete boligventilasjon med høyeste ytelse og lavt lydnivå.

Balansert ventilasjon – rett i veggen!

Se vår rehab-folder!

Referanseprosjekter fra Lavenergisystemer AS

Borettslaget Nardo søndre

Borettslaget Nardo søndre

Rehab | Trondheim | 30-40 Mnok

Rehab av boligkompleks som består av en bygning i Trondheim med 25 leilighete...

BERTRAMJORDET BORETTSLAG, FASADEENDRING

BERTRAMJORDET BORETTSLAG, FASADEENDRING

Utv. reparasjon | Oslo | 12 Mnok

Utv. reparasjon av boligkompleks som består av en bygning i Oslo. Selve byggi...