Ny serie dørvridere og beslag – for enhetlig design og holdbare dørmiljøer

Dato: 23 Jan 2023

Nylig lanserte dormakaba to nye serier dørvridere og beslag – Serie7® og Serie8® – som er den mest komplette serien med beslag som vi noensinne har utviklet for de nordiske markedene. Vi har truffet Clara Bergström, Product Manager Scanbalt, og det resulterte i en samtale om design, kvalitet, holdbarhet og fargen matt sølv.

Hei, Clara Bergstrõm! Du er en av hjernene bak Serie7®  og Serie8®. Hva var målsettingen da dere begynte å utvikle produktene?

Målsettingen i prosjektet var å skape en holdbar dormakaba serie dørvridere med lavt blyinnhold som gir et enhetlig utseende for alle typer dørmiljø. Serie7 skulle passe til installasjon innendørs, og vår matchende Serie8 skulle passe for tøffere miljøer med høyere krav til overflatebehandling. Vi ville at seriene skulle passe til alle typer eiendommer og bruksområder, derfor er produktene i Serie7 også mulig å funksjonstilpasse.

Et annet viktig kriterium for teamet var design og overflatebehandling. Dørhåndtak og beslag i enhetlig design gir et eksklusivt og enhetlig inntrykk som bidrar til byggets karakter. Dessuten skal dørhåndtaket selvfølgelig kjennes godt ut å ta i. Det er viktig fordi man jo faktisk tar i dem og ser på dem hver dag.

De vanligste overflatebehandlingene vi ser på markedet i dag er blank krom, børstet krom og børstet messing, som gir helt forskjellige inntrykk. I Serie7 får man i tillegg den helt unike fargen matt sølv, et designvalg som blir ekstra fremtredende på mørke dører, og som vi tror kan bli et interessant valg for arkitekter. Den stikker seg ut, og gir et elegant uttrykk.

Hvordan testes kvaliteten på dørvridere og beslag?
Dører skal tåle hyppig bruk, og dørhåndtaket må holde over lang tid. For en typisk ytterdør må beslagene være stabile og holdbare for å tåle slitasje. Når døren er i et tøft miljø, f.eks. i nærheten av sjø hvor det er mye salt i luften, kreves en overflatebehandling som beskytter mot korrosjon over lang tid. Mange krav er fastsatt gjennom europastandarder, men det finnes alltid rom for forbedringer. Under utvikling av denne serien, fokuserte vi på disse tingene, og er stolte over å kunne presentere disse kvalitetsseriene som er spesialutviklet for det nordiske markedet.

Kan du fortelle litt om hvordan kvalitetstestene gjennomføres?
Som i alle utviklingsprosjekt har vi passet på at alle delene er testet i henhold til de gjeldene EN-standardene. Vi har hatt spesielt fokus på holdbarhet i konstruksjonen. For å tilfredsstille kravene i standarden, pleier man å gjennomføre 200 000 åpninger i laboratoriemiljø, men i dette prosjektet kjørte vi en intern test som klarte mer enn 4 millioner åpninger. Med jevnlig bruk tilsvarer dette bruk i ca 500 år. Det er en god kunnskap å ta med seg når vi nå tar produktene ut i markedet.

På hvilken måte har dere jobbet med de miljømessige aspektene?
Da vi utviklet Serie7 og Serie8 ville vi skape holdbare produkter med tanke på design, funksjon, kvalitet, holdbarhet og pris. Vi hadde som mål å utvikle produkter som både kundene og vi ville ha glede av i lang tid.

Det finnes naturligvis også helseaspekter for brukerne av produktet. I Europa har vi strenge lover og regler som vi alltid opererer i henhold til, for eksempel REACH. Vi bestreber oss også etter å minimere innholdet av gifter og helseskadelige i produktene våre. Derfor har vi minimert bly- og nikkelinnholdet i produktene – noe som gjør at de kan brukes i alle typer miljø, for eksempel i helse- og omsorgsbygg der det er viktig med et allergivennlig miljø.

Under hele prosessen har vi fokusert på å utvikle et kostnadseffektivt kvalitetsprodukt til markedet Med Serie7 og Serie8 har du alt du tenger for å utruste en eiendom. Behøver du et produkt til innendørs bruk, velger du Serie7, behøver du et ekstremt motstandsdyktig produkt, velger du Serie8. På den måten får du et enhetlig bygg til en veldig god pris.

Akkurat nå utvikler vi emballasjen på produktene for å minske transportvolum og miljøbelastningen.

Sist, men ikke minst, hvilke dørhåndtak har du hjemme hos deg selv Clara?
Det var et godt spørsmål. Flere av våre dører har originale dørhåndtak i plast, men på gjesterommet har jeg testet både Serie7 og Serie8. Under pandemien, da alle satt hjemme og jobbet, var døren til gjesterommet testdøren min, så der har det vært mange ulike modeller. Nå når jeg skal bytte innerdører hjemme, kommer jeg til å bruke Serie7 i matt sølv i hele leiligheten, og det heller mot modellen DH 7017 eller  DH 7013.

Serie7 og Serie8 selges hos låsesmeder i hele Norge. Trenger du hjelp til å finne din nærmeste låsesmed, eller vil du komme i kontakt med oss?  Klikk HER