Hvordan sikre god ergonomi I skolemiljøer?

Dato: 15 Aug 2022

En arbeidsplass for barn og unge
Klasserommet er en av våre viktigste arbeidsplasser. Med ergonomiske møbler blir klasserommet et positivt arbeidsmiljø med læring og personlig utvikling i sentrum. Det handler om å skape et variert og fleksibelt miljø som støtter både elevens og pedagogens ulike behov og forutsetninger.

«40 prosent av elevene synes ikke at de sitter godt på stolen sin – samtidig som 50 prosent av dem mener at det fysiske miljøet er viktig eller til og med avgjørende for hvordan de trives på skolen. Lærerne deres er enige: To av tre pedagoger mener at det fysiske miljøet er viktig for elevenes prestasjoner.»
- Anders Larsson, Next Education Manager, Kinnarps

Et bilde som inneholder innendørs, gulv, romAutomatisk generert beskrivelse

Velg møbler etter høyde og alder på elevene/studentene
Velg møbler spesielt utviklet for skolemiljøer, og som finnes i ulike høydeintervaller. Et bord som er heve- og senkbart gjør det mulig å tilpasse bordet i riktig høyde både når man sitter, og om man ønsker å stå. Tenk også på at valget av bordplate er viktig for lydergonomien – støy er faktisk det som oppleves som mest forstyrrende i et klasserom. For fleksibilitet i læringsmiljøet, kan det også være lurt å tenke på at bordene skal være mobile og gjerne med hjul.

For at elevene skal få en god og ergonomisk arbeidsstilling, er riktig stol avgjørende. Stolen bør velges utfra barnets alder og høyde, og det aller beste er om stolen er mulig å heve og senke. I tillegg vil en mekanisme som oppmuntrer til naturlig bevegelse kunne være avgjørende for en god arbeidshverdag for barn og unge, akkurat som voksne på arbeidsplassen.