Fargeguide – hvordan velge riktige farger

Dato: 6 Jul 2022

Menneskets øye kan skille mellom ca. 10 millioner forskjellige fargenyanser. Så hvordan skal du vite hvilke farger du skal bruke i dine omgivelser? I fargeguiden nedenfor gir vi noen overordnede retningslinjer for et utvalg av farger, og hvordan de påvirker oss.


Grønt, blått og beige for konsentrasjon

Generelt kan man si at kjølige farger, som lyse nyanser av grønt, blått og beige, er å foretrekke der du skal arbeide lenge med høy konsentrasjon. Lyse farger tar opp mer lys utenfra, noe som gjør oss mer opplagte i løpet av dagen. Grønne nyanser symboliserer også naturen og virker naturlig avstressende og oppfriskende.


Gule nyanser fremmer kreativitet

Gult er det universelle solsymbolet, og vi assosierer det ofte med optimisme og glede. Den fanger oppmerksomheten vår og sies å skjerpe hukommelsen og tankegangen vår. Gule nyanser virker energigivende og får mennesker til å snakke. Bruk dem derfor gjerne i arealer for å fremme kreativitet. Gult er også bra for å vekke oppmerksomhet og skape kontrast. Unngå derimot overdreven bruk av skarpe gule toner, som kan irritere synssansen og oppleves ubehagelig.


Blått for trygghet og ro

Blå nyanser signaliserer fred og ro. De virker beroligende og bidrar til at vi slapper av. Det finnes studier på at vi puster roligere og blunker sjeldnere i blå miljøer. Blått skaper også tillit og trygghet. Bruk blå nyanser der du vil skape en fredelig og harmonisk følelse.

Rødt trigger følelsene våre på ulike måter

Den røde fargen fanger raskt oppmerksomheten vår, virker stimulerende og får hjertet vårt til å slå raskere. Men røde toner skal brukes med moderasjon, siden de også kan fremkalle sinne og panikk. Det kan i seg selv føre til forhøyet blodtrykk og kortisol, som er et tegn på stress. Røde og gule nyanser kan imidlertid passe godt i miljøer der man vil fremme aktivitet og energi. I kantiner er det også en fordel med varme toner som går mot oransje eller dus rød, da mye tyder på at det stimulerer smakssansen. Blant mennesker med demens har man også funnet ut at varme, myke røde farger i ulike nyanser bidrar til ro.