Varmekomfort og trekk ved store vinduer

Dato: 13 Jan 2021

Vi har en arkitekturtrend som ofte inkluderer store gevinster fra gulv til tak. Årsaken til dette varierer selvfølgelig, men arkitekter har gjerne en visjon der det er ønskelig at rommet skal fortsette hele veien ut. Det skal gjerne skape følelsen av at ytterveggen ikke er en ende, men har en videre utsikt til terrasse eller balkong. En annen årsak til å bruke skyvedører, for eksempel i restaurantmiljøer, er å kunne åpne opp om sommeren.


I prosjekter for barnehager og førskoler har vi opplevd ønsker om at små barn, også de aller minste, skal kunne se ut. Fasaden blir et flott og mektig syn med store vinduer. Men store vinduer stiller høyere krav til å motvirke kald luft og for komforten innendørs. Dette er en ordentlig utfordring for arkitekten.

Vinduer er svært viktige for trivselen og er en vesentlig faktor i den termiske arkitekturen. Vinduer åpner også opp rommet og slipper inn det naturlige lyset utenfra. Ulempen er at vinduer, på tross av at de blir stadig blir bedre, fremdeles svekker byggets klimaskall og skaper en kald følelse på årets kaldeste dager. For at det skal kjennes trekkfritt kan ikke lufthastigheten være høyere enn 0,20 til 0,25 m/s. Vi er nok enige om at rom uten vinduer kanskje ikke er så hyggelige, derfor er spørsmålet hvordan vi kan motvirke disse ulempene og hvordan vi løser inneklimaet når vinduene er større?

Last ned vår whitepaper og finn ut alt om trekk.

Vil du unngå de vanligste feilene og skape et behagelig innendørsklima? Last ned Purmos whitepaper og finn ut alt om termodynamikk, stratifisering samt trekk- og strålingskompensasjon.

Produkter som forhindrer trekk

Compact 200 mm – Ventil Compact er perfekt for montering under store vinduer eller i et moderne kontormiljø.

Aquilo – gulvinnebygde konvektere kan fås med eller uten integrert vifte, samt med både varme- og kjølefunksjon.

Kon – Med en smal profil fra bare 142 mm er Kon det perfekte tilskuddet for alle rom med begrenset veggplass.

Delta – Elegante seksjonsradiatorer som forener moderne byggekunst med tradisjonell oppvarmingsteknikk.

Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til.
Les mer...

OK, jeg forstår