Trefiberisolasjon – perfekt til gamle trehus

Dato: 9 Sep 2020

På Singsaker i Trondheim har Ulrik Rendal AS totalrenovert et hus som krevde smarte isolasjonsløsninger med robuste materialer basert på naturlige råstoffer.

I Trondheim har bygg- og tømrermester Ulrik Rendal drevet bedriften Ulrik Rendal AS siden 2014. I tillegg til tømrere har han både en murer og en malemester blant de åtte ansatte.

Rendal og kollegaene har den seneste tiden jobbet med et oppussingsprosjekt i et stort, gammelt hus i bydelen Singsaker.

– Her gjør vi en fullstendig totalrenovering, med bytting av både tak, vegger, gulv og vinduer, sier Rendal.

Enkelt å tilpasse husets konstruksjon

Han forteller at det finnes mange slike trehus i denne delen av Trondheim. Felles for disse husene, som er over hundre år gamle, er spesielle takkonstruksjoner med ulike utstikk. Tømmerkassene husene består av, gjør at Hunton Nativo® Trefiberisolasjon passer svært godt.

– Åpningene vi skulle fylle med isolasjon, har nemlig en rekke ulike størrelser. Med alt fra 5 cm til 30 cm store åpninger, hadde vi behov for isolasjon hvor vi kunne være fleksible på størrelse og tykkelse. Det kunne vi enkelt med plater av trefiberisolasjon.

Rendal er godt vant med å bruke flere av Huntons byggematerialer, som vindsperrer og dampbrems. Det er flere år siden han ble introdusert for trefiberisolasjon på en byggmesse, og i 2019 besøkte han også Huntons nye fabrikk på Gjøvik. Først nå fikk han en gyllen mulighet til å prøve den selv.

Portrett av bygg- og tømrermester Ulrik Rendal.

Bygg- og tømrermester Ulrik Rendal.

– Jeg så at husets konstruksjon krevde tilpasninger med tanke på etterisoleringen. Da bad jeg Huntons distriktssjef i Midt- og Nord Norge, Stian Danielsen, om å ta turen for en prat. Vi ble raskt enige om at dette historiske huset var et svært passende prosjekt for å komme i gang med trefiberisolasjon.

Rendal og kollegaene etterisolerte dermed hele huset med trefiberisolasjonsplater i forskjellige tykkelser.

Overlegen mot kondensskader

I tillegg til at plater med trefiberisolasjon egner seg godt for gamle trehus med tanke på skråtak, ulike vinkler og ulik dybde på vegger, trekker Rendal frem kondens som et viktig stikkord.

– Trehus, egentlig uansett alder, kan være i fare for å få kondensskader. I dette tilfellet ligger også taket utover veggen. Det ble derfor ekstra viktig med en robust isolasjon som bidrar til en pustende konstruksjon. Her mener Rendal at Nativo er overlegen.

For å beskytte isolasjonen maksimalt, brukte byggmesteren også dampbremsen Hunton Intello Plus.

Eget bord for kapping av trefiberisolasjon

Ettersom denne typen isolasjon var ny for Rendal, lot han alle i bedriften få prøve å jobbe med platene.

– Jeg ønsket at hele gjengen skulle få erfare hvordan Nativo er å jobbe med. Vi likte det, alle mann! Isolasjonen fungerer veldig godt, og med disse platene merket vi ikke støv eller kløende hender.

Rendal kjøpte også Huntons isolasjonsbord for kapping. Dette bordet er spesielt utviklet for å kappe plater med trefiberisolasjon.

– Når taksiden går nedover og utover veggen på huset, krever det mye skråkapping og finjustering. Bordet gjør at det blir enkelt å kutte riktig, for her står gradene tegnet inn. I et prosjekt med litt størrelse, er dette et svært praktisk verktøy.

Skjærebordet kan bestilles hos alle norske forhandlere av Nativo. Finn din nærmeste forhandler her.

Ser tydelig dreining mot framtidsrettede byggematerialer

Rendal håper at flere grossister får øynene opp for trefiberbaserte byggematerialer, slik at flere enklere kan få tak i dem på kort tid. Han ser nemlig en tydelig økning i miljøfokus og interessen for produkter som hovedsaklig er basert på naturlige råvarer blant både fagfolk og privatpersoner.

– Det snakkes mye om på messer og arrangementer. Bransjekollegaer imellom utveksler også erfaringer i ulike forum, hvor miljø uten tvil er på dagsordenen. Ikke minst er kundene blitt mer kunnskapsrike og årvåkne når det gjelder klimavennlige byggematerialer.

Alt som gjenstår på huset på Singsaker per mai 2020, er litt malerarbeid. Deretter blir det spennende å se om familien som bor i huset opplever de gode fordelene av å ha trefiber i gulv, vegger og tak. Eierne hadde full tillit til at Rendal tok gode valg for huset deres, og han gleder seg til å høre hva de synes.

– Både kollegaene mine og jeg ser også frem til å opparbeide oss mer erfaring med trefiberisolasjon. Vi er allerede godt i gang med et nytt, gammelt hus på Singsaker, og her er Nativo Trefiberisolasjon allerede bestilt!

Her kan du lese om hvorfor trefiberbaserte byggematerialer er et smart valg.

Referanseprosjekter fra Hunton Fiber AS

The Plus - Nybygg av miljøvennlig møbelfabrikk på Magnor i Eidskog

The Plus - Nybygg av miljøvennlig møbelfabrikk på Magnor i Eidskog

Nybygg | Eidskog | 300 Mnok

Nybygg av industri i Eidskog. Selve byggingen startet desember 2020 med en be...

Utvikling av regjeringskvartalet i Oslo, trinn 1

Utvikling av regjeringskvartalet i Oslo, trinn 1

Nybygg | Oslo | 2,4 Mrd nok

Nybygg av kontorbygg som består av en bygning i Oslo på 10 etasjer. Selve byg...

Ombygg av kulturskole i Rakkestad

Ombygg av kulturskole i Rakkestad

Rehab | Rakkestad | 25-35 Mnok

Rehab av forsamlingshus i Rakkestad. Selve byggingen startet August 2020 med ...

Arctic Wilderness Lodge

Arctic Wilderness Lodge

Nybygg | Alta | 100 Mnok

Nybygg av hotell/motell som består av en bygning i Alta med 24 leiligheter på...