Trefiberhuset - Viktig at husene ikke blir for tett

Dato: 29 Feb 2016

SOKNEDAL: Siden de første tømmerhusene ble bygd for flere hundre år siden, har det frem til i dag vært fokus på å få boligene så tett som mulig. Nå har bransjen kommet til et punkt der flere mener at husene er for tett

Av: Bjørn Ivar Haugen

Seks leiligheter er under bygging i boligfeltet Fagerlia i Soknedal. Refseth Bygg AS står for utbyggingen. De har valgt hundre prosent tremateriale i to- og firemannsboligene som settes opp. «Trefiberhuset» er det første i sitt slag i fylket.

Trefiberhuset kommer fra leverandøren Hunton, som ikke bare har treverk i vegger og konstruksjon, men også som isolasjon i sine hus. Det for å gi bygget pusteegenskaper.

-Mange hus er nå helt tett. Det er ikke bra verken for huset eller de som skal bo i det, sier Johannes Nilsson - regionsjef for Hunton i Midt- Norge.

Han besøkte Fagerlia sist uke, der Refseth Bygg AS har åtte snekkere i aksjon. Der er innslag som glava, asfaltplater og plastikk byttet ut med trefiber, vindtett plate, og «dampbrems». Det siste er en duk med pusteegenskaper, som stiftes på innsiden før lekting. Gjennom denne duken blir trefiber-isolasjon sprøytet inn.

Skal stå seg godt
Hunton karakteriserer løsningen som fremtidsrettet. -Vi vet at rent tre står seg godt. Det er gamle tømmerhus et bevis på. Vi vil at husene som bygges i dag skal ha like lang levetid. Derfor har vi valgt en homogen trefiberløsning fra vegg til tak. Til slutt kommer duken på innsiden. Det er den innerste delen fra vårt system, sier Nilsson.

Daglig leder Roger Refseth i Refseth Bygg AS, som er forhandler av Idehus AS, valgte trefiber etter å ha gjort et besøk hos Hunton på Gjøvik i vår.

-Etter å ha fått informasjon om løsningen er dette noe jeg har fått mer og mer tro på. Jeg mener det er viktig at husene får mulighet til å puste. Det gjør Hunton-husene. Og selv om de gjør det, så ligger de tett opp mot kravet til tetthet som passivhus har.

-Det vil bli både enkelt og rimelig å holde disse leilighetene varme. I tillegg til trevirkets varmeegenskaper, har det også god lydisolering, sier Roger Refseth.

Om fem år
Refseth har lang fartstid i bransjen og fulgt utviklingen innen byggeteknikker. Nå frykter han at råte kan bli et problem i hus som er for tette.

-Jeg kommer til å råde folk til å velge boliger med pusteegenskaper. Jeg føler meg ganske sikker på at gjennomgående trehus vil ha lengre levetid enn passivhusene som er potte tett. Risikoen for kondens og råte øker når veggen er helt tett, sier Refseth.

Han forteller at det er fem års garanti på boligene de setter opp i dag. Denne garantien ville han ikke følt seg bekvem med dersom husene hadde vært sperret for luftgjennomtrenging.

-Det kan være nok å slå i en spiker når man skal henge opp et bilde på veggen, så blir det et hull det kan oppstå kondens i. Det vil etter hvert føre til råte.

Inneklima
Refseth tror på bedre inneklima ved at husene kan puste. Han ser også en miljømessig gevinst for sine arbeidere i byggeprosessen.

–Vi unngår en del støv når vi kommer til isolasjonen. Det er viktig at arbeiderne har det bra. Her er det folk som har hele livet foran seg i byggebransjen, sier Refseth og peker på ungdommene han har i arbeid i Fagerlia.

De nye boligene som kommer opp er attraktive objekter. Tre av fire leiligheter på 75 kvadratmeter er allerede solgt i firemannsboligen. Tomannsboligen har leiligheter på 85 kvadrat.

-Jeg regner med at de siste også vil gå fort når de legges ut for salg, sier Refseth.


Pusteegenskap. Johannes Nilsson viser frem duken med «dampbrems» som gjør at huset får mulighet til å puste. Duken vil bli stiftet på innsiden av reisverket og skal holde på trefiber-isolasjonen som senere sprøytes inn.


Nytt bygg. Roger Refseth (i midten) sammen med Marius Larsen (t.v.) og Marcus B Sunnset, på gulvet av andre etasje på firemannsboligen i Fagerlia.Snekkere. Andreas Lillebudal (t.v.) og Mads Bjørkan fra Budalen er blant snekkerne i Refseth Bygg. –Det er interessant med slike leilighetsbygg. Dette er det første av denne typen her i Soknedal, sier de.


6 nye leiligheter. Totalt seks leiligheter bygges på denne tomta i Fagerlia. Nærmest legges det nå til rette for tomannsboligen, mens bygget med fire leiligheter er under oppføring lengst bort.


Referanseprosjekter Hunton Fiber AS

Ombygg av kulturskole i Rakkestad

Ombygg av kulturskole i Rakkestad

Rehab | Rakkestad | 25-35 Mnok

Rehab av forsamlingshus i Rakkestad. Selve byggingen startet August 2020 med ...

Arctic Wilderness Lodge

Arctic Wilderness Lodge

Nybygg | Alta | 100 Mnok

Nybygg av hotell/motell som består av en bygning i Alta med 24 leiligheter på...