Kan fargede fasader skape livsglede?

Dato: 28 Nov 2018

Hvorfor er majoriteten av større norske bygg grå eller hvite? Følger vi så mye etter hverandre og trendene at vi skaper dårlige bo- og arbeidsmiljøer? Hvordan kan man bruke fargepsykologi og materialvariasjoner for å skape livsglede og motivasjon der vi bor, studerer eller jobber?
Jeg synes Solheimslien Borettslag i Bergen er et stjerneeksempel på et bevisst samarbeid mellom ulike aktører som virkelig har våget å sette farge på disse problemstillingene sier Jan Terje Nielsen i Steni AS.

Etter lang tid med forfall og lite vedlikehold bestemte styret i Solheimslien Borettslag i Bergen seg for at det var på tide å totalrehabilitere boligblokkene sine. Selv med et begrenset budsjett, blir borettslaget en estetisk perle som løfter byen.

Mange krav til fasadene

Det var Arkitektgruppen Cubus AS som fikk i oppgave å oppgradere det visuelle uttrykket av Solheimslien.

- Borettslaget ligger ved fjellet, og det er en del skygge i tillegg til nedbør. Det tærer på bygget. Derfor var det viktig at boligblokkene og fasadeplatene skulle være så holdbare og vedlikeholdsfrie som mulig, spesielt med tanke på groing og og fukt, sier arkitekt Lena B. Keilegavlen i Cubus.

Valgte Steni Colour

Ved å benytte Steni Colour fasadeplater, kunne arkitektene velge mellom 60 standardfarger i tre glansgrader. Løsningen ble å lage et naturlig uttrykk inspirert av årstidene, og som lett glir inn i omgivelsene.

- Alle fasader har mørk grå hovedfarge. I tillegg er hver blokk fargesatt med et spill av ulike rød - gul - oransje og grønntoner. Byggene ligger i byfjellsgrensen og fargene er derfor valgt for at fasadene skal stå ulikt frem mot løvfargene i de ulike årstidene. Uttrykket er godt mottatt av beboerne, og vi er veldig fornøyde selv. I tillegg var det viktig at prisen var god, da styret ville holde husleieøkningen nede, sier arkitekten.Glans lyser opp

På grunn av at boligblokkene ligger på skyggesiden, fikk arkitektene også bruk for de forskjellige glansgradene fasadeplatene kommer i.

- Fordi det er så lite sol her, valgte vi å bruke blanke fasadeplater helt øverst på boligblokkene, mens vi bruker halvmatte helt nederst. På den måten fikk vi naturlig gjenskinn som lyser opp boligblokkene og området rundt, sier Lena B. Keilegavlen.

Aktører: Arkitektgruppen Cubus AS, Rådgiver WSP Norge, Totalentreprenør Sognnes bygg AS Fasadeleveranse Steni AS.

 

Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til.
Les mer...

OK, jeg forstår