Hunton Nativo® Trefiberisolasjon

Dato: 7 Okt 2019

Besøk oss på Bygg Reis Deg: Stand nr: C03-03

Hunton lager kortreist isolasjon av treflis, som er en fornybar råvare, og som lagrer karbon.

Visste du at Nativo® Trefiberisolasjon nå produseres på Gjøvik av flis fra lokal skog? Skogindustrien leverer tømmer til sagbrukene, som igjen leverer flis til Hunton. Dermed blir produktet laget av en kortreist og naturlig råvare. Slik jobber Hunton og skognæringen hånd i hånd for å bidra til klimaløsningen.

Anbefales av boligbygger
Lars Frode Mathisen er salgssjef i Smarte Boliger på Furnes, et selskap han opprettet i 2015. Fire år etter har Smarte Boliger blitt to firmaer med totalt 31 ansatte. De utfører håndverkertjenester og bygger eneboliger, flermannsboliger og fritidsboliger, hovedsakelig i Hedmark og Oppland.

For to år siden bestemte Lars Frode seg for å prøve ut trefiberisolasjon. Testpilot ble sjefen i datterselskapet Byggmontasje, Jarle Jakobsen. Til sitt nye hus ønsket Jarle det beste inneklimaet som norsk byggeskikk kunne by på. Det var derfor et enkelt valg å være forsøkskanin.

– Huset fikk Nativo® Trefiberisolasjon Innblåst i alle vegger, bjelkelag og tak. Nå har vi bodd i huset i to år, og er kjempefornøyde med resultatet, smiler Jarle.

Jarle sier at et vanlig, tradisjonelt bygd reisverkshus med plast og annen isolasjon, ofte bare har 10 – 12 prosent relativ luftfuktighet på vinteren. Det kan lett gi kløe og ubehag i luftveier, i øyner og på huden.

– Den pustende trefiberisolasjonen har gjort underverker. Etter å ha gjort målinger over to år, har vi på vinterstid 25 prosent relativ luftfuktighet. Dette er mye mer naturlig for oss mennesker, og for materialene i huset. Målingene viser at vi har et veldig sunt og stabilt inneklima, sommer som vinter. Vi angrer ikke et sekund, sier Jarle.

Bidrar til et naturlig, sunt inneklima
– Tette hus gir dårlig inneklima, og det er ikke bra for oss. Vi vil ikke selv bo i hermetikkbokser, og det ønsker vi heller ikke for kundene våre. Det er hovedgrunnen til at vi anbefaler trefiberisolasjon på det varmeste, sier Lars Frode.

Begeistret over materialets egenskaper, var Lars Frode ikke i tvil om å bruke trefiberisolasjon i de to firmaenes nye kontorbygg i Furnes.

Her testet vi ut hele produktporteføljen til Hunton. Vi har Nativo Trefiberisolasjon og Fermacell® Fibergips i både bjelkelag, yttervegger og i delingsvegger, i tillegg til at vi brukte vindsperren Hunton Vindtett™, sier Lars Frode.

Han er veldig fornøyd med de nye kontorlokalene, og har konsekvent anbefalt trefiberisolasjon til sine kunder de siste to årene, både til rehabilitering og i nybygg.

– Vi har bare fått gode tilbakemeldinger fra kundene. Trefiberisolasjonen kjøler huset om sommeren, og holder på varmen på vinteren, samtidig som det slipper inn litt fuktighet. En slik pustende konstruksjon gir et naturlig, sunt inneklima, forklarer Lars Frode.

Godt å jobbe med
Nativo Trefiberisolasjon er et naturlig produkt som ikke gir ubehag på hud eller i luftveier. Verken under montering eller i ettertid for beboerne.

– Det klør ikke, så du trenger ikke å bruke hansker, og platene er kompakte og lette å kutte, sier Lars Frode setter som setter pris på at trefiberisolasjonen er enkel å jobbe med.

Full Hunton-konstruksjon på nybygg
En typisk husoppføring fra Smarte Boliger blir fullt utrustet med trefiber. For å få en kompakt vegg- og takkonstruksjon, brukes Intello Plus®dampbrems på yttervegger og undertak. I yttervegger, yttertak og på loft er det gjerne Nativo® Trefiberisolasjon

Innblåst, og i delingsvegger legges plater av den samme isolasjonen. Utvendig på vegger og tak brukes vindsperren Vindtett™. Lars Frode trekker frem at trefiberisolasjon har veldig gode lyddempende egenskaper, og at det kan brukes overalt. I tillegg er han svært positiv til fuktegenskapene ved denne type isolasjon.

– Siden trefiber er et helt naturlig materiale laget av tre, trekker det seg til fuktighet og slipper den ut i et naturlig tempo med jevne mellomrom. Det gjør at fukten ikke samles nederst i veggene, noe som kan skape råte og mugg.

I tillegg til trefiberisolasjonens gode egenskaper, synes Lars Frode at miljøperspektivet er viktig.

– Det er bare Mjøsa som skiller plasseringen av Huntons fabrikk på Gjøvik fra oss, noe som virkelig gjør materialbruken vår kortreist. Det å bidra til et mindre CO2-avtrykk er selvsagt en takknemlig fordel.