Først i verden med Svanemerket listverk

Dato: 10 Nov 2021

Sørlandslisten i Grimstad ble verdens første produsent av Svanemerket listverk og utforinger.

Svanemerking av våre produkter har vært et mål i flere år - endelig er vi klar! Vi oppfyller svært strenge krav til råstoffet vi bruker, egne produksjonsprosesser og nøye kontroll og dokumentasjon av alle kjemikalier i hele prosessen. 

Sertifiseringen gjelder listverk og utforinger produsert i fuktbestandig MDF og Tricoya Ekstrem (vannfast) MDF. Trefiberplatene som brukes i produksjonen er svanemerket før bearbeiding, og nå er også de ferdige produktene svanemerket.

Kristian Kruse fra Miljømerking Norge sier dette om våre produkter: “De svanemerkede utforingene og listene fra Sørlandslisten oppnår veldig lave emisjoner, langt under enhver inneklima-merkeordning”. Produktet er emisjonstestet på RISE testlab i Sverige.MDF er laget av trefibre fra resirkulert tre og vanlige trær. Gjennom en vaskeprosess blir mye VOC (flyktige organiske forbindelser) fjernet i treflisen sammen med andre urenheter. Svanemerket MDF er et plateprodukt av høyeste kvalitet som oppnår “E1 inneklima sertifisering” og kan monteres i alle bygg og lokaler med svært strenge miljøkrav.

Bruk av E1, Svanemerket MDF gir sannsynligvis det beste miljøregnskapet i en bygningskonstruksjon grunnet sin høye densitet som CO2 lagringselement (ca 25% mer enn tørket furu)

 

Vårt miljøfokus har også bidratt til en solcelle investering  på 1 000m2 i kombinasjon med Tesla batterier (resirkulerte). Vi produserer nå strøm på eget tak som dekker nesten 40% av vårt kraftbehov.

Vi håper arkitekter, byggherrer/tiltakshavere og entreprenører i hele Norge ser fordelene og kvalitetene ved å bruke svanemerkede lister og utforinger fra Sørlandslisten AS.

En takk til Miljømerking Norge og våre leverandører for all hjelp, assistanse og engasjement i arbeidet med sertifiseringen.

Fakta om Svanemerket:

 • Svanemerket er det offisielle
  miljømerket i Norden, opprettet av
  myndighetene for å gi forbrukere
  og innkjøpere troverdig
  miljøinformasjon.
 • Svanemerket er en helhetlig
  merkeordning som vurderer
  alle relevante miljøproblemer i
  livssyklusen. Bare varer og
  tjenester som oppfyller våre
  ambisiøse krav til klima,
  kjemikalier, naturmangfold og
  sirkulær økonomi blir sertifisert.
 • Slik gjør Svanemerket det enkelt
  å gjøre mer miljøvenlige valg.