Solcellefasader har potensiale til å bidra vesentlig til energiforsyningen

Dato: 19 Okt 2022

Den arkitektoniske integrasjonen som krever fleksibilitet, materialitet og dyp teknologisk forståelse, er forretningsgrunnlaget for Solarlab.dk ‘s skreddersydde solcellefasader som i dag leveres til prestigebyggerier og renoverings prosjekter i Norge og i utlandet.


Foto: Red River College, Gerry Kopelow

Etter hvert som solcellefasader vinder innpass i byggeriet, og flere bygger fasader med materialer som omdanner solens stråler til CO2 fri elektrisitet, så er det mulig at vi på tross av klimakrise og krig i Europa, er på vei inn i en annerledes lys fremtid hvor energi fra solen produsert på bygninger bidrar vesentlig til energiforsyningen.

SolarLab hjelper nye byggherrer med å – som minimum nullstille bygningers CO2-aftrykk! SolarLab er med tidlig i designprosessen, så snart det foreligger en simpel massing model eller volumen med omgivelse og lokasjon, vil SolarLab typisk lave en simulering hvor vi viser hvor på bygningen det kan produseres energi på de forskjellige deler av  bygningen. SolarLab hjelper med å designe solcellefasaden og har utarbeidet CAD -verktøyer til Revit, Rhino og SketcUp, som er en hjelp når arkitektene designer våre skreddersydde solcellefasader til mange forskjelligartede prosjekter.

På hjemmesiden finnes verktøyene og en generell design guide


Foto: Student Experience Amsterdam Minervahaven er inkluderet i "The green Architecture Guide of Amsterdam 2000-2025"

Elektrifiserte bygninger vinder frem
For SolarLab er det viktig å finne måter, som gjør det enkelt for byggherre å realisere prosjektet, så fasaden med innebygde solceller ikke fremstår som en teknisk nødløsning, men som en arkitektonisk aktiv.  Fasadene fra SolarLab er med til å akselerere den grønne omstillingen.” Det er ikke noen grund til å gå på kompromiss med den arkitektoniske og bygge faglige kvaliteten når man arbeider med grønne løsninger,” siger Anders Smith CEO hos SolarLab.

SolarLab energiproduserende fasader kan brukes i både nybygg og rehabilitering uansett om det er kontorbygg, skoler, logistikkbygninger eller domisiler, for bare å nevne noen.


Foto: Red River College, Gerry Kopelow

Tilfredse kunder og prisvinnende bygninger
I designfasen arbeider SolarLab tett sammen med partene, og spør man kundene forteller de at fasadeløsningen som elektrifiserer bygningen og samtidig er fasadekledning, er enkel og smart.

Sydney Browne, som er arkitekten på Red River College hvor man for første gang i Canada brukte solcellefasader, er begeistret:” For dette konkrete prosjektet har prisen på fasadekledningen faktisk blitt konkurransedyktig i forhold til tradisjonelle fasader uten energiproduksjon – og det faktum at SolarLab fasaden produserer energi, gjør kombinasjonen virkelig attraktiv,” forklarer Sydney Browne, arkitekt og partner i Diamond Schmitt Architects, Toronto.

Vi kommer til å se SolarLab solcellefasader bli brukt oftere, fordi det er et fantastisk system, enkelt og liketil, super lettvekt og så kan det skreddersys med hensyn til størrelse, farger og så videre,” forklarer Sydney Browne.

De individuelle løsningene gjør bygningene visuelt interessante
Det krever individuelle løsninger å kunne oppfylle de særlige ønsker i de mange forskjellige prosjekter og samtidig sikre, at fasadens arkitektur gjør bygningen visuelt interessant. SolarLab tilbyr et stort utvalg av farger og teksturer, som gjør det lett å komplimentere nesten ethvert arkitektonisk utrykk. Det endelige arkitektoniske utrykket er helt opp til kunden og avhenger av kundens ønsker og av den prisrammen som kunden arbeider innenfor.

Fasadesystemet er utviklet for å skape en let byggeprosess og et estetisk sluttprodukt som kan unytte den opplagte muligheten som det er å bruke fasadene til å skape energi. Uansett om kunden skal bygge nyt eller finne en løsning til selv kompliserte rehabiliteringsprosjekter, står SolarLab klar til å levere en løsning. De energiproduserende fasadene gir en markant reduksjon av CO2 og merkbare besparelser på den grønne bunnlinjen.


 Breidablikkgården:” Det var viktig for os å skape et byggeri, som skiller sig ut
i markedet, lever opp til alle dagens krav og er fremtidsorientert”
-Byggherre Olav Sæbø. Foto: Christoffer Steinsvåg.