SolarLab skaper fremtidens grønne bygninger med energiproduserende fasader

Dato: 6 Sep 2021

SolarLab solcellefasader er bra for økonomien i prosjektene. Bygninger som høster solenergi på fasaden, bidrar til den nødvendige omstilling til en mere bærekraftig fremtid, og er med til å sikre jordens klimabalanse.

Energien kan og skal fremover produseres av selve bygningen, det betyr at tiden da bygninger var ansvarlige for 40 pct. av klodens samlede CO2-udslip, snart vil være forbi! Arkitekter og byggherrer har in til nå bare i mindre grad gjort bruk av solenergiens potensiale, det på tide å anerkjenne BiPV og solenergi som det fortreffelige fasademateriale det er.

SolarLabs kjernekompetanse er å utvikle og produsere fasader som produserer egen strøm på bygninger. Sammen med fremsynte byggherrer demonstrerer SolarLab hvordan det kan gjøres på mange forskjellige måter på prosjekter rundt om i verden.

Norge: Breidablikkgården - det nye fylkeshuset i Haugesund bidrar med sine gyldne fasader, til den grønne utvikling. Solenergien utnyttes på øst- og vestfacaderne ved å vinkle panelerne mod syd, og samtidig bruke vinklingen som en partiel sol- og vind avskjærming ved vinduerne. Kontorbygningens solcellefacade fremstår gylden og med karakteristiske relieffer af lys og skygge, som uanset vejret og lyset skaber et signifikant bidrag til bybilldet.

Arkitektur med egen energiproduksjon
En BiPV fasade med integrerte solseller (Building-integrated Photo Voltaic) koster i dag omtrent det samme som en tradisjonell bekledning, når man tillegger prisen for de solseller på taket, som kreves for å oppfylle energirammen. Det er derfor nå, vi skal integrere energiproduksjon fra solen og BiPV i arkitekturen: Både i nybyggeriet og i de kommende års rehabilitering av industriarkitekturens elementbygninger, bør det være en selvfølge å bygge med energiproduserende fasader.

Norge: Ruseløkka skole i Oslo med en kombination av tegl og BiPV-beklædning i shingles. Arkitekt: Arkitektkontoret GASA AS. De bronsefargede solsellepanelenes satinerte overflate og lodrette vinkling, bidrar til teglfasaden med stoflighed og visuell dybde.

Solcellefasader - kledd på til fremtiden
Et solpanel består som kjent av herdede glass, som lamineres sammen med tynne silisium krystaller og monteres på rammer av aluminium, som tåler kystnære klimaers saltvand. Silisium - krystallene er katalysatoren, som omdanner solens stråler til CO2 fri elektrisitet.

I den grønne omstillings perspektiv er det også viktig å huske, at BiPV-teknologiens materialer – fra glas over aluminium til silisium – er gjenanvendelige.

SolarLab står klar til å hjelpe nye byggherrer med, som minimum å nullstille bygningers CO2-avtryk!

Danmark: Fasader med solkraft på Copenhagen International School, er baseret på SolarLab Sequinssystem, som tillater individuell vinkling av mange paneler. Panelerne dekker alle husets fasader og et intelligent elektrisk system sikrer, at det altid opnås optimal produksjon og at systemet er både fejltolerant og vedlikeholdsfritt. Arkitekt: C.F. Møller Architects A/S.

 


Kontakt SolarLab, vi kommer gjerne med forslag og gir også en økonomisk beregning på solcellefasader som skaper en reell miljøgevinst både i nybygg og ved fasadeoppussing.