Nye krav for stiger

Dato: 8 Nov 2017

Produksjonsstandarden for stiger, EN131, har blitt oppdatert og inneholder nye krav til tester og enkelte fysiske endringer som skal øke sikkerheten ved arbeid i høyden. Husk at arbeidsgiver er ansvarlig for at utstyret på arbeidsplassen tilfredsstiller myndighetenes krav. Alle stiger fra Zarges er allerede oppdaterte etter den nye standarden.

Oppdateringen av EN131-1 standarden for stiger gjelder for alle europeiske stige-produsenter, og produsentene har fått tid ut året til å endre produksjonen sin for å etterkomme de nye kravene.

De viktigste endringene er:

  • Krav til tverrfot på anliggende stiger over 3 meter
  • Myndighetene skiller nå mellom "professional" og "non-professional" stiger
  • Nye krav til testing av "professional" og "non-professional" stiger

Alle stiger fra Zarges tilfredsstiller de nye kravene for profesjonelle stiger
Oppdateringen av EN131-1 standarden for stiger gjelder for alle Europeiske stige-produsenter. Disse må følge de nye retningslinjene i standarden og har ut 2017 på å få dette på plass. Zarges har allerede implementerte endringene og leverer nå stiger etter nyeste standard (EN131-1+2).

- Den oppdaterte standarden EN131 1+2 er nå ute, og jeg mener det er positivt at endringene er såpass omfattende. Dette er en viktig oppgradering som forhåpentligvis vil bidra til å øke skillet mellom seriøse og useriøse produsenter, samt at sikkerheten på byggeplassen vil bedres som et resultat av sikrere utstyr. Den nye standarden innfører blant annet konkrete endringer som gjør stigene mer stabile, samtidig som det stilles strengere krave til belastning og stabilitet, forteller Mikkel Gedde, markedssjef i Grove Knutsen.

Skiller arbeidsstigen fra hobbystigen
Han forteller videre at summen av endringene vil bidra til sikrere arbeid i høyden - i første omgang ved å fastsette et definert skille mellom stiger man bruker på arbeid og stiger man bruker hjemme.

- De sentrale endringene adresserer ulike sikkerhetsaspekter på hver sin måte. Det nylig innførte skillet mellom stiger for privat bruk (non-professional) og stiger til bruk på jobb (professional) er eksempelvis et svært nyttig tiltak som vil fjerne enhver tvil rundt hvilken stige som passer i enhver situasjon. Det blir derfor enklere enn noensinne å velge riktig stige når du står hos forhandleren din.

Nå finner du tverrfot på alle høye stiger
Sikkerhet ved arbeid i høyden har den siste tiden vært en prioritet for Arbeidstilsynet som nylig måtte stanse arbeidet ved to av fem byggeplasser da de anså arbeidsforholdene for å være direkte farlige. Usikrede stiger, skadede stiger og stiger med mangler er utsatt for sklifare og var typiske funn under Arbeidstilsynets aksjon. Mikkel forteller at nye standardendringer vil gjøre stigene mer stabile.

- Ja, den oppdaterte standarden EN131 1+2 setter krav til påsatt tverrfot på alle anliggende stiger som strekker seg lenger enn tre meter. Tverrfoten gjør stigen mer stabil ved å aktivt hindre at balansepunktet flyttes når vekten flyttes til en av sidene, og vil slik kunne bidra med å redusere antall stigerelaterte ulykker.

50 000 runders stresstest på alle stiger du bruker på jobb
Standardendringene forandrer ikke bare hvordan stigene produseres, men krever også at alle stigetyper skal testes på flere ulike måter enn før. Stiger ment for bruk i arbeidssammenheng vil testes mye mer intensivt, og Mikkel forteller at kravene for godkjenning blir strengere.

- Det er logisk at en stige brukes på jobb skal tåle mer enn stigen i garasjen som du kun bruker annenhver uke, og denne logikken blir nå implementert i den oppdaterte EN 131-standarden. Standarden fastslår blant annet at alle stiger i kategorien «professional» skal gjennomgå en 50 000 runders stresstest og testes med høyere belastning enn stigene ment for fritidsbruk.

- Og hva betyr dette for sikkerheten ved bruk?
- Vel, disse testkravene er mye strengere enn tidligere og vil uten tvil gjøre livet tryggere for arbeidere på byggeplasser over hele landet. Det er vanskelig å forhindre menneskelig svikt, da det utfordrende å få alle til å bruke en stige riktig til enhver tid- men på sikt vil kvaliteten på utstyret bli bedre og det er et viktig skritt i riktig retning for økt sikkerhet på byggeplassen.

...Men noen stigeprodusenter kan ta livet med ro
Den nye standarden er ikke gjeldende før 2018, og produsentene må bruke tiden frem mot årsskiftet til å gjøre endringene som trengs for å etterkomme de nye kravene, forteller Mikkel.

- Det er klart at tiden nå er inne for å oppgradere systemene slik at produktene man leverer etterkommer alle krav fra og med nyttår, men alle Zarges-stiger som vi i Grove Knutsen leverer er allerede oppdatert. Det betyr at Zarges-stigene oppfyller alle krav som standarden stiller til profesjonelle stiger.

- Hvor kan man lese mer om de nye kravene for stiger?
– Vi har sammenfattet og forenklet de nye kravene på vår hjemmeside, www.groveknutsen.no/en131.

Har du flere spørsmål, ta gjerne kontakt med Grove Knutsen på 22812600 eller firmapost@groveknutsen.no