Finnes det vedlikeholdsfritt gulvbelegg?

Dato: 14 Feb 2024

Svaret er nei, men det finnes et belegg som kommer ganske nært, og det er Kährs Zero. Overflaten til Kährs Zero er en ionomerblanding, og ionomer er det samme som er rundt en golfball. Dermed så har du et belegg som er tilnærmet ripefritt, og dermed har ikke belegget noe behov for annet vedlikehold enn det normale daglige renholdet.

Som et kjempepluss så er Kährs Zero pvc-fritt, mykgjørerfritt, klorfritt og fri for tungmetaller. Et belegg som bidrar til et godt inneklima rett og slett.

Det at Kährs Zero er et tilnærmet vedlikeholdsfritt gulvbelegg er et direkte sitat fra Vårdchefen for Kalmar fylke i Sverige. Kalmar fylke har valgt Kährs Zero i flere av sine bygg som Psykiatrisykehuset bl.a. I Sverige generelt ligger det over 2.000.000 m² med Zero og Zero Sound (vårt trinnlydsdempende gulv)

Vårdchef Johnny Velvin Carlsson var med på vårt webinar om renhold av Kährs Zero i november 2022.

Vi har plukket ut noen spørsmål og svar som kan være av interesse for alle som jobber med renhold i det daglige:

Hvilke utfordringer har de i dag til vedlikehold av gulvene på sykehusene?

Hvorfor velger de akkurat Kährs Zero?


Kährs Zero Sound 5823 Morocco.
Kalmar Psykiatriske sykehus.

Kährs Zero 5723 Morocco.
Fra Kalmar psykiatriske sykehus.

Har du vært og gått opp Preikestolen de siste 10 årene?

Da måtte du sikkert på do, kanskje du måtte stå i alt for lang kø, for inn på de doene er det over 200 000 besøkende hvert år.

Hvis du lot merke til gulvene når du først kom inn, så er det Upofloor Lifeline, forgjengeren til Kährs Zero.

Preikestolen i Rogaland er et veldig populært turistmål, over 300000 besøkende hvert år. Vi har blitt opplyst om at toalettet ved parkeringsplassen under Preikestolen har mellom 200000 og 250000 besøkende hvert år. I 2013 ble disse toalettene pusset opp, og man vil jo tro at med så mange besøkende i året vil føre til et ganske så slitt gulv etter 10 år?
Etter en befaring av toalettene i 2023 så kan vi vise til at det er tvert om, gulvene ser ut som de akkurat har blitt installert.


Stiftelsen Preikestolen har innsett at det er for lite med 14 toaletter på 300000 turister, så å få oppleve vår 10 år gamle kvalitetsreferanse får du nok ikke, så vi har tatt litt bilder slik det ser ut i dag:

Dametoalettet
Disse gulvene ble lagt i 2013, bildet er tatt i 2023.
Fargen som er brukt her er Lifeline CS 5569.

Herretoalettet
Fargen som er brukt her er Lifeline CS 5549.

Dere vil fortsatt oppleve Zero på toalettene, men den vil da ikke være 10 år gammel, da de installerer Kährs Zero på de nye toalettene i dag.

For 3 år siden bestilte Stiftelsen også inn Zero til toalettfasilitetene på Øygardstølen, plassen man starter turen opp til Kjerag.

Hvordan kan gulvet se så fint ut etter 10 år uten periodisk vedlikehold i form av polish, voks, eller highspeed?

Ionomer, samme som er rundt golfballen, dette gjør at gulvet er ekstremt slitasjevennlig, rett og slett så å si ripefritt. Kährs utfører en slitasjetest for å bevise styrken, ISO 5470-1 Abrasion resistance.


Zero og Xpression (pvc-fri LVT) testet opp mot andre halvharde gulvbelegg.


Dette instrumentet ble brukt for å utføre testen.

Altså Kährs Zero og Xpression slipper mindre enn 50 mg overflate ved 1000 omdreininger, hvor type motstand er et H-18 hjul med 1000 grams vekt. De andre stolpene er andre type belegg, hvor den som kommer etter Zero og Xpression slipper 160 mg.