Bra arbeidsmiljøutvalg

Dato: 4 Apr 2018

Ny merkeordning for bukker og trappestiger - Gjør det lett å velge sikkert

HMS og sikkerhet ved arbeid i høyden er et aktuelt og viktig tema i bransjen, da altfor mange ulykker er knyttet til fall, ofte fra lave høyder og ved bruk at stiger. Bransjen er enig om at man må ta sterke grep for å redusere ulykkestallene og har sammen satt mål om en skadefri bygg og anleggsnæring. Samtidig stilles det stadig tøffere krav gjennom tekniske standarder, nye forskrifter og økt tilsyn.

Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) sammen med sentrale aktører i bygg- og anleggsbransjen har nylig lansert merkeordningen «Bra Arbeidsmiljøvalg», for bukker, trappestiger og plattformstiger. Målet er å øke sikkerheten ved arbeid i høyden på norske byggeplasser, samtidig som det skal bli lettere å velge et sikkert stigeprodukt.

«Merket Bra Arbeidsmiljøvalg er utarbeidet for å øke sikkerhetstilstanden ved arbeid i høyden. Det innebærer at produktene tilfredsstiller ytterligere sikkerhetskrav utover de som ligger til grunn for typegodkjenning. Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg har sammen med flere entreprenører og leverandører utarbeidet kriterier for merkingen.» - sitat EBA


Grove Knutsen, som leverer stigemerket Zarges i Norge, lansert i 2015 merkingen «Ekstra Sikker», en egen merkeordning for de mest sikre stigeproduktene fra Zarges. Flere store entreprenører og byggherrer var interessert i en merkeordning som gjorde det å tenke sikkerhet mye enklere. De hadde lignende krav til sikkerhet og etterspurt samme produkter, og det var etterhvert et synlig behov for en mer offisiell merkeordning av sikre stigeprodukter. Sammen med EBA ble dette mulig. Det ble opprettet en prosjektgruppe bestående av representanter fra de ledende entreprenørene (Veidekke, Skanska, NCC, Peab, BetonmastHære, Kruse Smith) samt fra de to store stigeleverandørene i Norge. Mekringen ble lansert på EBAs HMS-konferanse i november 2017.

Byggherrer, bygg- og anleggsentreprenører og andre står fritt til å følge og benytte denne merkingen for å sikre at det blir brukt stigeprodukter som tilfredsstiller de viktigste sikkerhetskravene til stiger som bransjen stiller seg bak. Produkter med «Bra Arbeidsmiljøvalg» -etiketten skal være produsert etter gjeldene NS-EN standard og følge krav til de siste forskrifter og lover, samt tilfredsstille et sett med produktspesifikke krav som plattformstørrelse, trinndybde, sklisikre trinn og at trappestigen må kunne låses i utfelt posisjon. I tillegg er det utarbeidet en oversikt over ikke godkjente produkter som for eksempel begrenser produkter med tretrinn, produkter uten stoppbøyle, plattform under 30x25 cm og typiske stigeprodukter som er ment for den private forbruker.

Bra Arbeidsmiljøvalg merkingen er delt opp i fire ulike høydenivåer med rav knyttet til hvert av disse høydenivåene. Under følger en oversikt over kravene i de ulike høydenivåene:

Les og last ned vår
Bra Arbeidsmiljøvalg brosjyre:

Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til.
Les mer...

OK, jeg forstår