Trange og skjeve rom er ikke et problem for ståltrappspesialisten

Dato: 3 Apr 2024

Trappene i det totalrenoverte kontorbygget i Nedre Vollgate 3 går over hele ni etasjer + kjeller og hvert element måtte fires ned fra toppen, ned er det 27 meter.

Les mer om hvordan vi løste den spesielle trappen og andre prosjekter.

Nedre Vollgate 3, øverst i Kvadraturen i Oslo, er snart klart for nye leietakere. Nå er de kortreiste og tilpassede ståltrappene for rømningsvei også på plass. Kun ti mil unna byggeplassen er det trappespesialistene på verkstedet EMV Construction som står for prosjektering, produksjon og leveranser av ståltrappene. EMV sitt montasjeteam er ennå nærmere med sin base i Asker.

Eiendommen ble bygget i 1937 og var opprinnelig hovedkvarteret for Morgenbladet. Bygget får en helt ny rømningsvei.

– Dette er en høy og relativt smal sjakt, på ca 2,2x2 meter så det er ikke rom for å gjøre feil med rekkefølge eller mål, kan prosjektleder i EMV Construction, Fredrik B. Foseid fortelle.

Spesialtilpasset

Omfattende jobb, der logistikken og alt helst skal passe før det monteres på byggeplass.

– Hvert trappeelement er spesielt laget for å passe nøyaktig inn på sin plass. Det er laget to trappeelement for hver etasje, slik at noe justering er mulig, sier Foseid.

– Trappene går over ni etasjer + kjeller. Alt i alt er det 20 trappelementer, hver på ca 250 kilo stål som – ned en trang sjakt – fires for montering. Selve sjakten er 27 meter lang, mens nøyaktig høyde og bredde varierer for hver etasje, ettersom vinklene for hver etasje gjør at det enkelte trappeelementet blir unikt.

Nøyaktig monteringsjobb

Som helhet har den spesialtilpassede ståltrappen en fin flyt, som gir en følelse av spiraltrapp med stigning i alle trinnene og ingen repoer.

– Fravær av repoer gjør at montasjen av trappene blir mer kompleks, da det blir færre muligheter til å finjustere underveis, sier Foseid.

Prosjektlederen forteller at det i prosessen har vært flere besøk i bygget og beregnet grader, høyder og bredder og lengder, samt også nødvendig tykkelse på etasjedekkene, slik at man er trygg på at monteringen går smertefritt når det gjelder.

– Og det gikk bra denne gangen også, tillegger han med et smil.

Les mer om EMV på www.emvc.no.

Arkitekt: Hille-Strandskogen Arkitekter
Hovedentreprenør: Moderne Byggfornyelse