Tovertafel 2 Original - en aktivitet og et hjelpemiddel for demente

Dato: 21 Apr 2021

Forestill deg at du skal besøke moren eller bestemoren din på et sykehjem/behandlingshjem.

Hun lever med demens. Eller at du selv jobber der, og er tett på beboere/pasienter daglig. Du synes til tider at det er utfordrende å snakke med moren din. Praten stopper opp. Hun vil gjerne sitte for seg selv, med sine egne tanker. En dag dukker det opp et spill, som skaper aktiviteter for demente. Det har samlet seg både beboere, pårørende, ansatte og barn rundt bordet- spillet er i gang.

Sommerfugler, blader og pianotangenter dekker bordplaten. Lyder, sang og glede fyller rommet. Ivrige hender klapper og stryker på bordplaten, bobler skal sprekkes og spillebrikker skal flyttes. Ansiktene sprekker opp i glade smil, og øynene fylles med tårer og latter. Minner gjenoppstår og relasjoner gjenopprettes. For det er dette Tovertafel gjør- det skaper verdifulle stunder med familie, pårørende og pleiepersonell. Spillet kan bidra til dialog og aktivitet mellom beboere og pleiere, men også mellom beboere og pårørende. Det handler om å ha det gøy, å bli aktivisert og å bli forundret. Plutselig er moren din aktiv igjen, hun smiler og ler- kanskje hun husker en sang fra barndommen. Stillheten er brutt og de utelatte samtalene er erstattet med magiske øyeblikk.

Tovertafel 2 Original er utviklet for og sammen med personer som har utviklet moderat til langt fremskreden demens. Det er både en aktivitet og et hjelpemiddel for demente. De interaktive spillene bryter passivitet gjennom å stimulere til både fysisk og kognitiv aktivitet samt oppmuntre til sosialt samspill.

Dette er spesielt viktig i disse dager hvor pandemier skaper isolasjon og mangel på sosiale aktiviteter ellers.

Selve Tovertafel er en enhet som plasseres i taket over et samlingsbord, eksempelvis spisebordet, på en avdeling. I enheten finnes det en prosjektor, infrarøde sensorer, høyttaler og en kraftig prosessor av høyeste kvalitet som til sammen prosjekterer spillene på bordplaten og lar de styres med håndbevegelser. Spillenes sterke farger, former og lyder bidrar til engasjement og et ønske om å delta.

Monteringen i taket gjør at Tovertafel alltid er klar til bruk uten at det må rigges til skjermer og strøm i forkant, og monteringen gjør at man kan sitte rundt hele bordet og ikke må ta hensyn til stativer og ledninger som kan skape fare for fallulykker. Monteringsformen gir også store hygienefordeler, ved at spillerne kun er i kontakt med bordflaten.