Sterkere stender gir høyere bærevegger i tre

Dato: 21 Aug 2020

Etter at lamineringslinjen til Inntre Kjeldstad AS ble ombygd i 2018, har bedriften utviklet en ny og sterkere stender. – Siden vi kan produsere med lengre lameller har dette gitt oss mulighet til å utvikle en stender som er sterkere, slik at vi kan bygge enda høyere, forteller salgsleder Rune Skjervold.

K-stenderen ble utviklet til alle typer vegger, der det er ønskelig med en rett og stabil konstruksjon uten materialsvinn og unødvendig oppretting. Stenderen er satt sammen av flere små lameller som er tørket ned før sammenliming. Dette for å hindre skjulte spenninger i treverket som vridninger, kuv og deformasjoner som man kjenner fra vanlig trevirke.

RETT TRELAST HVER GANG

- Vegger bygd med K-stendere er kort og godt den sikreste, mest forutsigbare og enkleste vei til rette konstruksjoner i tre, sier Skjervold.

Hele sortimentet av K-stendere er oppgradert med dimensjoner fra 36x68 mm til 45x198 mm.  Stenderen produseres i samme, men oppgraderte anlegg som den litt mer kjente K-bjelken. Den nye stenderen er velegnet for større etasjehøyder, bærende vegger og lettvegger.

Miljøvennlig, rask og effektiv
Tre er miljø, og råstoffet til stenderen er ekstra nedtørket trevirke som gjør at det trenger mindre energi for å tørke ut fukt i bygget under byggeprossessen. For å møte markedets krav til miljø, er det utarbeidet miljødeklerasjon – EPD  - til alle K-produktene. K-stenderen har allerede blitt et foretrukket valg i flere BREEAM-prosjekter. En alltid rett og stabil trestender, i kombinasjon med miljøgevinsten av å bruke tre i bygg, gjør at K-stenderne stadig oftere brukes som erstatning for stålstendere. Den er lett å jobbe med, og sikrer effektivitet og fremdrift uten oppretting. Dette er den eneste norskproduserte laminerte stender på markedet som kan brukes i bærende vegger, sier Skjervold.

Avansert teknologi
Prosjektsjef Frode Edvardsen forteller at årsaken til at innovasjonsbedriften Inntre Kjeldstad AS kan produsere en så sterk limtrestender, skyldes at selskapet bruker avansert teknologi i styrkesorteringen av trelasten i tillegg til endringer i produksjonslinja.

Edvardsen forteller videre at ei ombygging av produksjonslinja var påkrevd for å øke effektiviteten pga den økte etterspørselen av K-produktene i markedet.

Råvaren som benyttes i K-produktene er en blanding av premium kvalitet trevirke kombinert med deler av tømmerstokken som normalt ville blitt brukt til andre kvaliteter. Det brukes i all hovedsak trøndersk gran og utnyttelsen av tømmerstokken har økt med ca 6 % grunnet K-produktene.

Dessuten tar man hånd om hele prosessen, fra tømmerstokken kommer inn på tomta til ferdige produkter.

Standard og skreddersøm
Skjervold forteller at en annen fordel med alle K-produktene er at selv om produksjonsprosessen er standardisert, kan K-produktene leveres etter kundens behov. Arkitekter, utførende og byggevarehandel kan bestille bjelker og stendere fra fabrikk etter mål som de selv ønsker.

Inntre Kjeldstad bistår også med prosjektering og dimensjonering hvis ønske om det.

Faktaboks:
Om K-stender

Dagens K-stender er en videreutvikling av laminertstenderen som så dagens lys i 2003. Samtlige K-produkter fra Inntre Kjeldstad AS har en stabilitet og retthet som overgår andre konstruksjonsmaterialer i tre.


Brosjyre K-Stender og K-Bjelke

Brosjyre K-Pakke


Om Kjeldstad
Inntre Kjeldstad-konsernet er en av Norges ledende aktører innen utvikling, produksjon og salg av trelast, konstruksjonsløsninger (precut, K-produkter, K-pakken) og boliger (eneboliger, småhus, leiligheter, m.m.). Konsernet er leverandør av trelast og videreforedlete produkter til byggevarebransjen og byggeindustrien. Produktgruppene omfatter også bolig- og elementproduksjon, samt egen takstolproduksjon.

Kontaktperson:
Rune Skjervold
Salgsleder K-produkter
Mob: 97 17 10 17
Sentralbord: 73 81 01 00
E-post: rus@kjeldstad.no
Kjeldstad Trelast AS, 7580 Selbu

Stikkordsliste

  • Lokalt råstoff (tømmer)
  • Kortreist
  • Innehar teknisk godkjenning
  • Egen EPD (miljødeklerasjon)
  • Norsk innovasjon