Industrimøllen Fritzøe Mølle

Dato: 21 Apr 2023

Den tidligere industrimøllen Fritzøe Mølle i Hammerdalen midt i Larvik har fått en svart aluminiumsfasade fra PREFA. Bygningen har en tydelig lokal forankring og er en kollasj av gammelt og nytt.

Prosjektet er blitt et eksempel på hva god byggeskikk kan bety. Det var oppdragsgiveren Treschow-Fritzøe, arkitektteamet i PV arkitekter og håndverkerne i Herman Nilsen & Sønner som stod for planleggingen. Thomas Nilsen i PREFA Norge bidro med de svarte fasadepanelene FX.12 i P.10-overflate. De har et utseende som passer godt til Norge. Dessuten har aluminium et bærekraftig image i og med at det kan resirkuleres uten at kvaliteten reduseres. Utseendet til PREFA fasadepanelene og linjene i PREFALZ-fasaden i P.10 svart lot arkitektene presentere et tradisjonelt materiale i et industrielt system – et valg som gir bygningen en helt egen karakter.

GAMMELT OG NYTT
På sørsiden av møllen går den nye fasaden utenpå de gamle teglsteinsmurene. Fasadene møtes i en skarp kant, og teglsteinen kan ses gjennom vinduene på den nye fasaden. «Det ser ut som den gamle bygningen kommer ut av den nye», fremhever arkitekt Kjetil Lønnebakke Tennebø i PV arkitekter. På nordsiden er den kompakte bygningsstrukturen byttet ut med flere bygningselementer som er kledd i et mørkt PREFALZ-fasadesystem. De utstikkende vinkelstående falsene og skyggene de kaster, trekker blikket oppover. I motsetning til fasadepanelene FX.12 er PREFALZ-fasaden ikke strukturert, noe som understreket inntrykket av en arkitektonisk kollasj.

ET VELLYKKET SAMARBEID
Da Lønnebakke Tennebø jobbet med Fritzøe Mølle, var det én ting han la ekstra vekt på: «Vi måtte ta i et tak for byggingen i vår egen by og for en byggeskikk som står seg over tid.». Treschow-Fritzøe, PV arkitekter og Herman Nilsen & Sønner hadde samarbeidet flere ganger før de begynte å jobbe med møllen. «Ombyggingen av Fritzøe Mølle er spektakulær» understreker Bjarne Linnerud hos Herman Nilsen & Sønner. Han og broren hans er tredje generasjons ledere av Herman Nilsen & Sønner. De satser på kvalitet og et fast team håndverkere med ferdigheter de kjenner godt. Det å kjenne hverandre er en viktig forutsetning for et godt samarbeid og gode resultater. Derfor jobber bedriften gjerne med de samme arkitektene og oppdragsgiverne flere ganger. «Det er fordelen med å bo i en liten by», sier Bjarne Linnerud.

Materiale:

PREFA Aluminiumprodukte GmbH har arbeidet med utvikling, produksjon og markedsføring av tak- og fasadesystemer i aluminium i over 70 år. Til sammen har PREFA-gruppen ca. 500 ansatte. Produksjonen av de over 5000 kvalitetsproduktene foregår utelukkende i Østerrike og Tyskland. PREFA er en del av foretaksgruppen til industrimannen Cornelius Grupp. Foretaksgruppen har over 8000 ansatte på over 40 produksjonssteder over hele verden.