Vestremøbler til det prisvinnende Torvet i Trondheim

Dato: 24 Mar 2021

Trondheims viktigste byrom er transformert. Fra et trafikkert kryss til et sosialt samlingssted som styrker bylivet med hygge, handel og opplevelser.

Siden 2003 har kommunen lagt sin sjel i å finne svaret på hvordan Torvet kunne transformeres fra et trafikkert kryss til en bilfri plass for både hverdagsliv, folkeliv og fest. Et åpent og storslått bytorg som skal romme folkehavet på 17. mai like godt som de intime dagligdagse øyeblikkene.

1000 offentlige sitteplasser med stor variasjon
På det nye Torvet er det lagt til rette for mange sitteplasser på stedene med mest sol og lite vind. Til sammen er det opp mot 1000 offentlige sitteplasser med stor variasjon, som gir alle mulighet til å delta i det sosiale livet på Torvet. Langbord gir rom for at flere kan sitte sammen, stoler rundt småbord gir valgmuligheter, og benker kan appellere til ungdommen.

25 store granittbenker gir plass til mange. Med en enkel og repeterende form bidrar de til ro i det store bildet. For å gjøre dem behagelige i kjølig vær har de innfelte sitteflater i tre fra Vestre.

En egen møbelserie ville satt en ekstra spiss på prosjektet, men …
Opprinnelig var ønsket å lage en egen møbelserie til Torvet. «Skreddersøm på møblene hadde satt en egen spiss på prosjektet», sier Trond Heggem, landskapsarkitekt i Agraff. «Men de samme elementene vi hadde i tankene, fant vi i April-serien, som har et stort spenn med sitteplasser for alle aldre og sinnsstemninger.»

«Det er alltids sånn at man har lyst til å tegne møblene selv. Men så er det veldig greit å få de som kan et fag, til å utføre det. At benken ble laget av Vestre i stedet for at de ble snekret, er veldig bra for holdbarhet og gjør det lettere for kommunen å få tak i deler om noe går i stykker.»

April-serien er diskret, funksjonell og lar andre elementer være hovedpersonene
Han forteller at April-serien hadde ligget i bakhodet hele veien. «Det er en fin serie som er enkel, med tradisjonelt design. Møblene er funksjonell og komfortable uten å gjøre mye ut av seg. På Torvet skal møblene være diskrete og bare fungere, mens andre elementer er hovedpersonene.»

«Når du ser hvordan folk tar møblene i bruk, er det kjapt å bli enig med seg selv at det er riktig å ha ordentlige møbler i prosjekter også», konkluderer Trond om valget av møblering mellom granittelementene. Torvet og sitteplassene har gjennomgående robuste og solide materialer som tåler tidens tann, og alle valg er tatt med et 100-årsperspektiv. Torvet skal være til glede for generasjoner og ble ferdig sommeren 2020.

Vinneren av Landskapsarkitekturprisen 2020
En jury bestående av noen av landets beste fagfolk beskriver resultatet som «stramt og ryddig, med nærmest myk materialbruk, selv om det er hard stein med historiske og tradisjonsrelaterte elementer i byrommets gulv. Møblering og vegetasjonsbruk innbyr til menneskelig aktivitet og trivsel på en åpen plass».

Vestre tilbyr:

  • Unik og prisbelønnet Skandinavisk design
  • Rask levering til hele landet
  • 200 standardfarger
  • Livstidsgaranti mot rust
  • Enkel og rask montering
  • Produksjon i Norge og Sverige basert på fornybar energi
  • 150 svanemerkede produkter

Beliggenhet: Trondheim kommune, Trøndelag fylke
Oppdragsgiver/byggherre: Trondheim kommune, Kommunalteknikk v/Marit Solum MNLA
Byggeår/ferdigstilt: 2020
Areal/størrelse: Ca. 16 000 m2
Prosjektansvarlig: Agraff arkitektur AS og Multiconsult AS
Ansvarlig landskapsarkitekt: Agraff arkitektur AS v/Trond Heggem MNLA Rådgivere/konsulenter: Multiconsult AS (tekniske fag), Pir 2 AS (arkitekt), Light Bureau (lysdesign)
Entreprenør: Søbstad AS
Anleggsgartner: Søbstad AS
Kunstner: Edith Lundebrekke (mønster i dekke), ti steinhoggere fra hele verden (skulpturer i granittmøblene)

Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til.
Les mer...

OK, jeg forstår