Jarnos raske inngrep reddet kollegaen

Dato: 8 Nov 2021

På arbeidsplasser med risiko for øyeskader er en god øyedusj avgjørende.

Rengjøring av røykeovner er en rutinejobb som gjøres hver dag hos fiskeprodusenten Kalavapriikki Oy. Plutselig ryker slangekoblingen og sterkt etsende rengjøringsmiddel skyller over rengjøringsfirmaets operatør, og trenger inn bak beskyttelsesbrillene. Takket være Jarno Torois raske innsats kunne synet reddes.

Les mer her 

Hvis du eller noen i din nærhet får et farlig stoff i øynene, er rask tilgang til førstehjelp avgjørende, det handler om sekunder. Pass derfor på at du og dine medarbeidere har riktig førstehjelpsutstyr. Ved en øyeskade er det viktig å ha en øyedusj som gjør mer enn bare fortynner og skyller bort. Cederroth Øyedusj anbefales av øye-spesialister# fordi den har en nøytraliserende effekt.*

Når alkalier eller syrer kommer inn på øyet, endres pH-verdien i øyet og etsing starter. Det viktigste å tenke på når ulykken inntreffer er raskt å begynne å skylle for å gjenopprette øynenes pH-verdi. Cederroths øyedusj er bufret, det vil at den fungerer som en ”støtdemper ” og gjenoppretter pHverdien til øyets normale pH mer effektivt enn vanlig koksalt/saltvannsløsning.

Mange øyeskylleprodukter på markedet er fosfatbufret. Fosfat har en nøytraliserende effekt på etsende syrer og alkalier, men har også den egenskapen at den reagerer med kalsiumioner. Kalsiumioner forekommer vanligvis på arbeidsplasser der man arbeider med sement, betong og kalk. Når fosfat kommer i kontakt med kalsiumioner skjer det en reaksjon som gjør at det dannes en forkalkning.  Hornhinneforkalkning er et hvitt belegg på hornhinnen som ikke kan skylles bort, og i mange tilfeller kan det heller ikke fjernes med kirurgisk inngrep, og man kan derfor kan risikere permanente skader på øyet. Velg Cederroth Øyedusj for optimal skylling uten fosfat. Cederroth Øyedusj har dessuten markedets lengste holdbarhetsdato på hele 4,5 år.

*Generelt er effekten sterkere på alkalier enn på syrer. #Rihawi et al., Graefe’s arch. Clin. Exp. ophtalmol. (2006) 244:845-854