Interaktive apparater skaper ekstra motivasjon for lek og aktivitet

Dato: 24 Apr 2023

Det er ingen hemmelighet at de siste tiårene har ført med seg mye inaktivitet blant barn og unge, etter hvert som teknologi har gjort det mer spennende å sitte stille. Skjermer, spill og sosiale medier gjør at veien til sofaen blir enda kortere.

Heldigvis er lekeplassen også i utvikling. Interaktive apparater er kanskje det aller mest spennende innen lekeplass for tiden, og bruker elektroniske elementer for å gjøre leken enda morsommere.

Hva er interaktive apparater?
Interaktive apparater er lekeapparater som bruker elektronikk som sensorer, lys og lyd til å muliggjøre helt nye måter å interagere med dem på. Gjennom internettilkobling via SIM-kort, kan du laste ned en stor mengde spill og aktiviteter til ett og samme apparat.

Trigonor leverer apparater fra Yalp, som er den interaktive delen av populære Lappset. Det blir derfor naturlig å ta noen eksempler herfra.

Du finner for eksempel Sono-buen, som kan brukes til alt fra stollek og minnespill til dansematte. Gjør ballspill interaktivt via Sutu-veggen med sensorer. Øv opp presisjonen din ved å treffe bestemte punkter, eller test kraften ved å måle nøyaktig hvor hardt du greier å sparke ballen. Memo-stolpene er spesielt fleksible, og er perfekte for å trene opp minne, språk og matematikk. 

Apparatene har typisk 20–30 forskjellige spill og funksjoner, og du kan dessuten endre reglene så enkelt og intuitivt at selv barn kan lære det.

Fordelene med interaktive apparater
Interaktive apparater gir en helt annen feedback enn tradisjonelle lekeplassapparater. Det legger klare føringer for aktiv lek, og belønner barna for å leke på en sunn og aktiv måte. 

Siden mange av apparatene kan brukes til læring, gir det også mulighet for å gjøre mer lekbasert undervisning utendørs. Det kan komme godt med hvis det skal bli alvor av ønskene om mindre stillesittende klasseromsundervisning.

Ikke minst er interaktive apparater spesielt egnet for eldre barn og tenåringer. Når det ikke lenger er like aktuelt å løpe rundt i frilek, er fremdeles spill og sport interessant. Du finner også apparater som miksebord med mobiltilkobling, som for eksempel kan gjøre skateparken til et populært sted å henge for flere enn skaterne.

Apropos inklusivitet – apparatene er et kroneksempel på universell utforming, og er laget så det skal være mulig å delta enten du sitter i rullestol eller er svaksynt. Her skal alle få være med!

Er ikke apparatene utsatt for hærverk og slitasje?
Interaktive apparater har eksistert i rundt 20 år, men mange har vært redde for at de skal bli utsatt for hærverk, eller rett og slett ikke tåle vær og vind. Dette var faktisk et problem i begynnelsen, men det er det faktisk ingen grunn til å bekymre seg for lenger.

Yalp-apparatene er laget i slitesterkt polykarbonat – samme materiale som brukes i politiskjold og motorsykkelhjelmer. Du kan i teorien gå løs på apparatene med både hammer og stein uten å skade dem.

Disse apparatene finnes allerede i Norge fra Bodø til Kristiansand, og står fint selv i 30 kuldegrader. Skulle noe likevel skje, har du uansett service-avtalen. 

Er du nysgjerrig, ta gjerne kontakt med oss for å lære mer, eller hør hvor i Norge du allerede kan se apparatene i bruk. Men vær advart – du kommer til å bli veldig fristet til å skaffe dine egne.

Se alt til lekeplass og miljø

Referanseprosjekter Trigonor

Nybygg av barnehage i Skien

Nybygg av barnehage i Skien

Nybygg | Skien | 66 Mnok

Nybygg av barnehage som består av en bygning i Skien på 2 etasjer. Selve bygg...