«Hva er CO2-avtrykket til dette bygget?»

Dato: 28 Feb 2022

Spørsmålet vil stilles oftere i årene fremover, og svaret vil påvirke attraktiviteten. Velger du massivtre fra Splitkon, er sjansen stor for at ditt bygg blir ettertraktet.

Å bygge i massivtre gir en enorm miljøgevinst, i tillegg til mange andre fordeler.

– Dette vil markedet være opptatt av i overskuelig framtid, sier Per Roar Brox, salgsdirektør her i Splitkon.

Med FNs klimarapport og hele den grønne omstillingen i bakhodet, er massivtre et fornuftig valg.

Massivtre – framtidens byggemateriale
I dag står sementkonstruksjoner alene for 7 % av jordas CO2-utslipp, ifølge Cicero – Norges ledende institutt for tverrfaglig klimaforskning.

En viktig del av løsningen på utslippsproblemet er å erstatte mer av byggematerialet med tre. Treet suger til seg CO2 når det vokser og bevares i trestrukturen. Tre er dessuten en fornybar ressurs og det mest miljøvennlige byggematerialet vi har. Produkter som massivtre og limtre har dermed en gunstig miljøprofil.

Grønne tvers igjennom
Splitkon er den eneste industrielle produsenten av massivtre i Norge. Massivtre fra oss er produsert med PEFC-sertifisert trelast fra norsk skog.

Det gjør at vi har et særdeles godt utgangspunkt for å levere lavest mulig CO2-avtrykk til bygg i Norge. Vi har ikke behov for å grønnvaske fotavtrykket vårt, vi er grønne tvers igjennom.

Høy kvalitet
Splitkons fabrikk på Åmot i Modum er en av verdens største massivtrefabrikker. Her har vi en produksjonskapasitet på 50.000 kubikkmeter i året.

Hver eneste dag får vi levert fire-fem trailerlass med trelast av beste kvalitet fra de største sagbrukene i landet. Fordi vi kun bruker trevirke fra norsk skog, gran som vokser sakte på grunn av det norske klimaet, er kvaliteten langt høyere enn det som for eksempel kommer fra Mellom-Europa.

Forutsigbart ved brann
En annen svært viktig fordel ved å bygge i massivtre, er forutsigbarheten i hvordan materialet oppfører seg ved brann. Massivtre består av plank som krysslimes lagvis. Vi bruker et norskprodusert og miljøvennlig kunstharpikslim til denne sammenlimingen, og limet har de samme egenskapene som tre. Takket være denne unike kombinasjonen er forutsigbarheten ved en eventuell brann høy.

Når massivtre brenner, dannes et jevnt forkullet lag. Dette hindrer videre oksygentilførsel til trevirket og brannen kveles.

Prisvinnende bygg med massivtre fra Splitkon
G.C. Rieber og Vestaksen valgte å satse på massivtre fra Splitkon da de skulle bygge henholdsvis Skipet i Bergen og SporX i Drammen. Skipet vant prisen for Årets Trebyggeri i 2020, og nå er SporX en het kandidat til å vinne prisen. SporX er bygget i massivtre og limtre fra Splitkon, og er 100 % tre over grunnfundamentet.

Behagelig inneklima med massivtre
Foruten miljøgevinsten har massivtre også stor verdi for inneklimaet. Massivtre gir stabil og god luftfuktighet samt veldig god lydopplevelse. Dette gjør bygg i massivtre til et bedre sted å være – både for de som jobber med byggingen, og for de som skal oppholde seg der når bygget er ferdigstilt.