Harde tester garanterer KAMIs styrke på taket

Dato: 12 Feb 2024

På vestkysten av skjærgården Bohuslän ligger Malmön. Her i den ytterste stripen av skjærgården, utsatt for det harde klimaet på den svenske vestkysten, med vind, sol og salt fuktighet, testes holdbarheten til KAMI-takenes fargesystem til det ytterste.

Det er Beckers Industrial Coating som utvikler fargesystemene til KAMIs tak- og plateprodukter. Becker Industrial Coatings er en del av Beckers Group og utvikler, produserer og markedsfører teknisk avanserte og miljøtilpassede malingssystemer for industrimaling av stripebelegg, plast- og metallprodukter.

Akselerert påvirkning

For å teste ulike malingsteknikker, fargesystemer samt bakside og toppstrøk for KAMI, bruker Beckers korrosjons- og metallforskningsinstitutt Swerea KIMABs testanlegg på Bohus-Malmön i skjærgården i Bohuslän. Ytterst på skjærgårdsklippene, i kontakt med åpent hav, er takprofilene utsatt for et ekstremt aggressivt miljø som ubønnhørlig avslører den minste svakhet. Klimaet med salt hav, samt lange perioder med fuktighet og lave temperaturer, gjør at korrosjonen går mye raskere her enn i innlandet.

– Dette værutsatte og salte miljøet betyr en akselerert påvirkning på takplatene våre, noe som gjør at ett år i dette miljøet tilsvarer flere år under normale forhold, sier KAMIs innkjøpssjef Magnus Åhl.

Tester sikrer garantien

Kami har testet takplatene sine ved testanlegget i Bohus-Malmön i 27 år. Omtrent annethvert år drar personell fra KAMI ned til testanlegget for å inspisere panelene deres og ha et teknisk møte med Beckerne på stedet. Samtidig monteres nye paneler som erstatter de som er testet, og eventuelt nye testpaneler legges til for å teste nye fargesystemer, belegg eller andre endringer i plateprofilenes beskyttelsessystem.

– I dag har vi prøveplater som har vært der i 6 år, i 15 år og til og med 27 år. Allerede etter 6 år har platen aldret på en slik måte at vi kan vurdere kvaliteten på vernesystemet. Disse testene er ekstremt viktige for at vi skal være sikre på at produktene våre holder det vi lover kundene våre. Vi gir for eksempel 30 års garanti på vår TerraPlegel, noe vi absolutt kan gjøre med disse testene, sier Magnus Åhl.

Fremtidens fargesystem testes ut

Testene i Malmö blir også viktige når KAMI kontinuerlig gjennomgår fargesystemene sine og tilpasser dem til en produksjon med mindre klimapåvirkning.

– Det er en naturlig markedstilpasning hvor vi jobber proaktivt og gjennomgår fremtidens takproduksjon i alle ledd. Vi har allerede pågående prosjekter hvor nye fargesystemer med lavere CO2-utslipp skal testes, sier Magnus Åhl.