Vinduer som forvandler rommet

Dato: 24 Mar 2021

Når den anerkjente og prisbelønte arkitekten Knut Hjeltnes velger Nordvestvinduet som vindusleverandør, er det fordi de ser muligheter – ikke begrensninger.

Omgivelsene kan ta pusten fra hvem som helst: De spektakulære fjellene og viddene på Valdresflye, helt øst i Jotunheimen. Det er på det høyeste punktet på turistvegen at fjellkafeen Flye 1389 ble åpnet i sommer. Det flotte bygget er tegnet av Knut Hjeltnes, den prisbelønte og høyt anerkjente arkitekten som står bak en rekke markante offentlige og private bygninger i Norge.

I et bygg hvor utsikten er en del av attraksjonen, er naturligvis gode og riktige vinduer avgjørende.


Øystein Torheim / Frequency.no

– Dette er et værhardt område, og samtidig skal det være slik at man får et godt utsyn mot de fantastiske omgivelsene. Da stilles det høye krav til motstandsdyktige og vedlikeholdsfrie vinduer. Det er mange parametere som skal gå opp, og kombinasjonen av det estetiske og det tekniske er svært krevende. Men Nordvestvinduet har løst det godt, sier Hjeltnes, som har brukt vindusleverandøren på nordvestlandet helt siden 90-tallet.


Arkitekt Knut Hjeltnes

Sjelden kombinasjon

Til Flye 1389 har selskapet levert en glassteknisk løsning som skal motstå ekstreme snølaster og vindlaster, og en treteknisk løsning som gjør vinduene til et naturlig møbel inne. Vinduene har utvendig sort Edge-glass som dekker karmene og gjør dem helt vedlikeholdsfrie. Treverket er i Accoya for å kunne tåle omfattende innvendig bruk.

Øystein Torheim / Frequency.no

Nordvestvinduets visjon er «Se verden på nytt». Det er en visjon som handler om å se og åpne muligheter, der andre leverandører kan se begrensninger.

– De er en profesjonell vindusleverandør med fleksibilitet som en håndverksbedrift. Den kombinasjonen er sjelden. De har den tekniske kunnskapen til en fabrikk, samtidig som de er tilpasningsdyktige. Det gjør at man kan få spesialbygde løsninger til en fornuftig pris. Og det har vi bruk for hele tiden, sier Hjeltnes.

Helhetlig uttrykk

Partene samarbeidet også på den mye omtalte ferieboligen på Sildegarnsholmen i Herøy kommune på Sunnmøre i 2017. Boligen ble produsert utenfor Ulsteinvik, fraktet med lekter og heist på plass med offshorekran på grunn av værutfordringer.

– Dette var også en svært krevende jobb. Og alt fungerer fortsatt som det skal, selv etter et par orkaner. Min opplevelse er at det vi ønsker, det kan Nordvestvinduet levere, sier Hjeltnes.

Sildegardsholmen, Landskapsarkitekt: Knut Hjeltnes.

I tillegg til gode materialer og gode tekniske løsninger er arkitekten opptatt av en visuell helhet når han velger vinduer.

– Jeg ønsker en leverandør som tilbyr alle de ulike produktene vi har bruk for - innadslående vinduer, utadslående vinduer, vindusdører, dører og skyvedører – i ett helhetlig uttrykk. Og det gjør Nordvestvinduet, sier han.