Ventilasjonsprosjekt og behovsstyring etter CO2-nivå

Dato: 4 Sep 2019

Prosjektering, installasjon og oppstart av ventilasjonsanlegg fra Airmaster trenger ikke ta lang tid. I eksisterende bygg som trenger en forbedring av inneklimaet, kan renoveringen enkelt deles opp i flere mindre prosjekter. Det er ikke nødvendig å renovere hele bygget med en gang. Det installeres ofte desentraliserte Airmaster ventilasjonsanlegg mens bygget fortsatt er i bruk. Hvis det gjelder en skole, så vil det normalt være noen "vandreklasser" i byggeperioden, slik at midlertidig flytting ikke er nødvendig.

Bygningsmessig er det ikke snakk om kanaler til andre rom - tilluft og avtrekk går rett fra ventilasjonsanlegget og gjennom ytterveggen. Dermed må det ikke settes av plass til teknisk rom, og det trengs heller ikke å gjøre plass til kanaler i taket. Det kommer heller ingen omkostninger relatert til brann- og røyksikring, siden ventilasjonsanleggene blir montert i den branncellen som de håndterer, og ikke trenger inn på andre områder.

Hvis det er et bygg med et eksisterende sentralt anlegg, som ikke kan utvides, vil et desentralisert ventilasjonsanlegg være det opplagte valget, f.eks. i et tilbygg.

Desentralisert ventilasjon er dermed ofte den mest praktiske løsningen ved f.eks. renovering, noe Philipp Kessler-Myking forklarer mer om i forbindelse med forbedring av inneklimaet på Bergsøy skole: https://www.airmaster-as.no/om-airmaster/case/case/bergsoey-skule

Før renoveringen hadde Bergsøy skole uakseptable CO2-nivå, og de kunne på enkelte tidspunkter komme opp på 1700 ppm. Derfor var det viktig å få en ventilasjon som bl.a. sørget for et konstant lavt CO2-nivå, og under grensen på 1000 ppm. Ventilasjonsanlegget som ble installert på Bergsøy skole er derfor behovsstyrt etter CO2-nivået, og justeres trinnvis opp eller ned etter behov.

Behovsstyring av ventilasjon etter CO2-nivå

Ventilasjon er viktig for å opprettholde et sunt inneklima, og til å holde CO2-nivåene på et jevnt og akseptabelt nivå.

Grafen er fra Hasseris skole i Danmark, men kunne like gjerne vært en graf fra hvilken som helst skole – før og etter monteringen av Airmaster desentral ventilasjon.

Airmasters desentrale ventilasjonsanlegg kan styres ut fra forskjellige krav og behov, og behovsstyring etter CO2-nivå er kun en av måtene. Andre følere, slik som bevegelsesføler eller en hygrostat er også relevante i forskjellige sammenhenger - og ofte brukt i sammenheng med en tidsplan. Dermed kan ventilasjonen programmeres til å f.eks. starte opp en halvtime før en skoleklasse skal starte, og slås av igjen på slutten av dagen når timeplanen er ferdig - og CO2-nivået er på ønsket nivå.

Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til.
Les mer...

OK, jeg forstår