Uponor AS : Pilot prosjekt- Radon renovering i Bardu kommune

Dato: 9 Okt 2012

Norge har meget høy konsentrasjon av radongass i inneluften – blant de høyeste i verden. Personer som lever med høye radonverdier over tid, har forhøyet fare for å utvikle lungekreft. Vi oppholder oss innendørs nesten 93% av våres liv, være seg på skole, jobb eller i hjemmet. Det stilles strenge krav til radonverdier i eksisterende bygginger. Hvordan en løser renoverings prosjekter er utfordrene og det finnes dessverre ingen fasitsvar hvordan en løser denne problematikken fremover.

Uponor har utviklet en ny renoveringsløsning som har blitt testet over flere år i Finland. Sammen med vår samarbeidspartner Radon222 As startet vi et pilotprosjekt sammen med Bardu kommune for og installerer denne løsningen på Setermoen skole og noen barnehager i nærmiljøet som har for høye Radonverdier.

Etter befaring på byggeplass startet utredningen for å finne de beste løsningene til disse prosjektene.

Personer innvollvert i prosjektet.

  • Bardu Kommune- Hugo Spansvoll
  • Sponga barnehage Hugo Spansvoll
  • Radon222 As Per Erik Børstad
  • Uponor As Asbjørn Ekornåsvåg


Setermoen skole

  • Her ble det installert den nye løsningen fra Uponor . Under optimale forhold kan denne løsningen dekke inn til 2000m2. Det ble levert to renoveringskummer fra Uponor.
  • Renoveringskummene ble plassert for å få størst mulig effekt.Løsningen

Byggeplass

Sponga barnehage

  • Her ble det installert en renoveringsløsning fra Uponor for mindre bygg. Det ble levert to renoveringskummer fra Uponor.
  • Renoveringskummene ble plassert for å få størst mulig effekt.Løsningen

Byggeplass

Felles for begge prosjektene.

I hele renoveringsprosessen ble det foretatt radon målinger for å gi oss nyttig informasjon hvordan radonnivået endrer seg og hvordan løsningene fungert. Dette gir oss verdifull informasjon som kan benyttes til å løse fremtidige utfordringene. Dette går på grunnforholdene, når ble bygget ferdigstilt, ventilasjon, byggekonstruksjon, byggematerial osv.

Resultat og konklusjon

Prosjekt: Setermoen skole

Resultat:

Radon Scout + Nr. Målestart dato Målestopp dato Målested Laveste konsentrasjon Bq/m³ Høyeste konsentrasjon Bq/m³ Middel konsentrasjon Bq/m³
275 13.09.12 17.09.12 Inngang til aulaen 0 65 14
263 13.09.12 17.09.12 I aulaen utenfor rom 3 0 71 15
403 13.09.12 17.09.12 I aulaen utenfor rom 14 0 86 14

Konklusjon:

Meget lave målinger, tiltaket har fungert optimalt.Prosjekt: Sponga barnehage

Resultat:

18 Bq\m3 etter tiltaket.

Konklusjon:

Meget lave målinger, tiltaket har fungert optimalt

Uponor har mer enn 60 års erfaring med å utvikle og fremstille holdbare løsninger. Via forskning og samarbeid bidrar vi til å fremme utviklingen av ulike løsninger. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Bardu kommune, Setermoen skole, Sponga barnehage, Radon222 og Uponor.

Renoveringsmarkedet er utfordrene og erfaringen fra disse prosjektene er viktig i arbeidet videre fremover.
www.radon222.no

Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til.
Les mer...

OK, jeg forstår