Trondheimsfirma med smart lysstyring for veier og idrettsanlegg

Dato: 20 Mar 2019

LuxSave ble etablert i Trondheim i 2010. De to gründerne hadde en idé, og så muligheter for å designe intelligente lysstyringsløsninger de fant at manglet i markedet. -Jeg startet firmaet sammen med en kollega som hadde jobbet med belysning tidligere, sier Jarl Karlsen, som er sivilingeniør i datateknikk og tidligere har jobbet ved Sintef i Trondheim.

Gatelys

- For å få kontroll over en installasjon, må man vite hvor alle armaturer er og hvilken type de er. Mange må gjøre en kartlegging av installasjonene, og noen kunder har veldig få data. En god del data blir generert fra flyfoto som et godt utgangspunkt, og det finnes også data fra kraftverkene. Første fase er å kvalitetssikre data, og i systemet vårt ligger muligheter for å lage en fullstendig modell. Erfaringene er at en del kommuner har en nøkkelperson eller lokal entreprenør som har all kunnskapen, og hvis denne slutter mister man mye informasjon, sier kollega Jarl Holme. Kunnskapsoverføring er derfor viktig.

- Vi har kunder som bruker systemet på forskjellige måter, fra ren lysstyring, som et verktøy for teknikerne eller for å få oversikt over hva de har av infrastruktur. Andre bruker det som et totalverktøy, med tilbakemeldinger fra publikum, og generering av arbeidslister for vedlikehold, fortsetter Holme.

- Vi jobber med smart city løsninger, og vi dekker alle deler av verdikjeden, både for selve styringen av lyset og en database for håndtering av status for samtlige lyspunkter, lagring av driftsdata eller nøyaktige feilmeldinger med lokalisering av feilen. Eier har mulighet til å forvalte sin infrastruktur på en god måte. Det blir heller ikke personavhengig fordi informasjon om infrastrukturen og alle data finnes i databasen. I systemløsningen har vi detaljerte data om de enkelte armaturene, logger driftstid, når de var skiftet sist og hvilken type de er, sier Karlsen.

Idrettsanlegg

- Vårt system for smart styring av idrettsanlegg kan omfatte alt fra en fotballbane med styring av kun lys, til større anlegg som flerbrukshall hvor både lys, lås varme og ventilasjon automatisk blir slått på og av til riktig tid, avhengig av bruk (bookingkalender). Det kan settes opp tilpasset og svakere lys for trening, sterkere for kamp. Det kan programmeres ulike scenarier, og klubber og lag legger inn sin aktivitetskalender eller den hentes automatisk fra Norges fotballforbund, sier Karlsen. Lyset kan skrus av eller det kan settes automatisk til treningslys når kampen er slutt. Det er riktig lys når det behøves, sparer energi og naboene slipper irritasjon over unødig lysbruk.

Systemet består av en styringsenhet som enkelt monteres av en elektriker i styringsskapet på banen. En enhet kan styre inntil tre lyskretser. Tenning og slukking er brukerstyrt og gjøres fra PC, smarttelefon eller nettbrett. Flere brukere kan ha rettigheter til å tenne og slukke anlegget og ved behov ta direkte kontroll over belysningen ved bruk av smarttelefon, nettbrett eller datamaskin. Om man ønsker å kunne styre hele eller deler av lyset direkte fra anlegget kan det også settes til å bli styrt av sensorer eller brytere på egendefinerte tidspunkt. Dette gjør at man kan definere klokkeslett hvor kunder kan benytte seg av anlegget og samtidig garantere at lyset kun er på ved aktivitet, som er en nyttig egenskap ved for eksempel lysløyper eller idrettshaller.

Kunder

LuxSave har flere store installasjoner, både i Norge og utlandet. Systemet deres styrer ca 170 000 gatelys i Stockholm og nesten 80 000 lyspunkter i 12 kommuner i Rogaland, hvor det hele driftes av Lyse Elnett. Systemene er så detaljerte at rapporter kan hentes ut ned på armaturnivå, slik at deling av kostnader og oversikt over hvor mye hver kommune skal betale er lett tilgjengelige. Det finnes muligheten for å ta ut rapporter som viser forbruket separat delt opp på kostnadspunkter, for eksempel for for idrett, gatelys, busskur eller Statens Vegvesen innen hver kommune også.

På Bygdøy i Oslo er det levert Luxsave system på to kunstgressbaner, Ferd og Bygdøhus hvor aktivitet hentes fra Google kalender. Alt fra mindre baneanlegg til eliteserieklubber, bruker systemet. For eksempel treningsanleggene til Rosenborg ballklubb på Salmarbanen og Abrahallen.

Clausenengen Fotballklubb i Ålesund har styring av lyset i idrettshaller og Kristiansund ballklubb har styring for sin hovedbane, som også er tilrettelagt for TV overføring. Noen kommuner bruker det for alle sine anlegg, der de slipper å forholde seg til å slå på og av anlegget. For eksempel Bodø bruker det til sine 20 kommunale baner og haller, der de registrerer all aktivitet i bookingkalendre. Om det skal være kamplys eller treninglys håndterer LuxSave systemet.

Stjørdal kommune styrer nå tre av sine flerbrukshaller med dette systemet, både lys, lås, ventilasjon og varme. Fagansvarlig for park og idrett i Stjørdal, John Fornes, sier at de med dette systemet sparer vesentlig med både energi og driftskostnader. Alt styres automatisk ut fra bestillinger i bookingsystem.

Vi kan i utgangspunktet styre alt det går strøm igjennom. Våre løsninger sitter på brytersiden, og kan enkelt kobles sammen med SD anlegg. Luxsave har utviklet både programvaren og elektronikken, sier Jarl Holme.

LuxSave hjelper eiere med stramme budsjetter av gatelysanlegg og idrettsanlegg til å ha full kontroll over hele verdikjeden; både styring, dataforvaltning og drift. Dette reduserer kostnader med god oversikt over egen infrastruktur, effektive arbeidsprosesser, redusert energiforbruk og god service til publikum.

Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til.
Les mer...

OK, jeg forstår
utstillerliste