Smarte strømløsninger - bra for boligkjøper og for utbygger

Dato: 7 Feb 2022

Det mye snakk om høye strømpriser, noe som også påvirker de som er på jakt etter bolig. Hvordan kan en utbygger bruke dette til sin fordel?

Selv om prisen på strøm har økt kraftig, betyr ikke det at alle må merke dette på strømregningen sin. Det er i hovedsak ganske enkle endringer som må gjøres av boligkjøper for å redusere forbruket og utgiftene. Det er også mye en utbygger kan gjøre for å hjelpe den fremtidige eieren samtidig som de øker verdien på boligprosjektet sitt. La oss forklare.

Gjør hjemmet klart til en mer strømeffektiv hverdag
Det hele starter med overvåkning av strømforbruket. Dette kan enkelt gjøres ved å installere en Smarthub  og en HAN-sensor fra Futurehome slik at boligeier får oversikt over strømforbruket sitt rett på mobilen. Ved å installere kun disse to produktene får beboeren oversikt over hvor mye strøm som brukes i boligen, og historikk for flere dager.

De vanlige smarte enhetene
Ved å overvåke strømforbruket kan beboeren enkelt justere vanene sine og forsøke å kutte ned på forbruket, men ved å legge til enkelte smarte enheter i hjemmet blir denne prosessen enda enklere. For eksempel ved å koble varmtvannsberederen til et smart relé eller bruke den smarte varmtvannsberederen som vi har utviklet sammen med Høiax, så kan berederen skrus av og på når det ønskes. Varmtvannsberederen trenger ikke å stå på for fullt når det også lages mat og bilen står til lading. Da kan du enkelt skru av varmtvannsberederen i en time (eller ønsket lengde) når den ikke trengs. Dette er en ganske liten justering som få merker, men som gjør stor forskjell for strømforbruket.

Enova anslår at ca 75% av strømforbruket i en bolig går til oppvarming (55% til romoppvarming og 20% til oppvarming av vann). Ved å installere smarte termostater og løsninger for varmestyring kan forbruket forminskes mye med noen enkle steg. Ved å blant annet senke temperaturen på natten og når hjemmet står tomt kan det spares mye penger. Samtidig kan de mest travle strømperiodene unngås når hjemmet varmes opp igjen. Det er mye å tenke på, men et par smarte enheter, noen få automasjoner og noen smarte strømvalg kan gjøre stor forskjell på boligkjøpers strømregning.

Ny nettleie
Den nye nettleien som skulle komme 1. januar 2022 kommer etter planen 1. juli 2022. Da blir det viktig å holde seg under et visst forbruk for å unngå store prisøkninger. Det vil si at overvåkning av strøm og smarte forbruksvalg vil bli enda viktigere enn de er nå. Boligkjøper ønsker ikke overstige en spesifikk mengde med kWh, men hvis forbruket nærmer seg topp vil det å kunne skru av varmtvannsberederen i en kort periode eller skru ned temperaturen i huset hjelpe mye for å unngå høy nettleie neste måned.

Grønt boliglån
Når et boligprosjekt har flere miljøvennlige løsninger kan boligkjøper søke om grønt boliglån. De får enten mer penger å bruke på boligkjøpet fordi de låner mer siden de har lavere rente eller så får de bedre pris på det lånet de hadde tenkt til å ta som gir insentiv i seg selv. Det vil si at å investere i et smart og miljøvennlig prosjekt ofte er ganske gunstig for boligkjøpere. Med energibesparende løsninger som klimakontroll og smart varmtvannsbereder gjør du prosjektet mer miljøvennlig.

Nå har vi hørt mange fordeler for beboeren, men hvilke fordeler har smarte løsninger for utbygger?
Vi skal ikke akkurat kalle høye strømpriser en fordel for noen, men det finnes flere fordeler når situasjonen først er sånn. Nye boliger er da mye bedre enn eldre boliger. Når en potensiell kjøper kommer på visning, så har et prosjekt med løsningene vi har beskrevet over en stor fordel, spesielt når strømprisene er så høye som nå. Dette blir også enda viktigere når den nye nettleien kommer. Et boligprosjekt med smart varmestyring og varmtvannsbereder, samt energiovervåkning, vil både sørge for løsninger som reduserer strømforbruket og øker komforten, to ting som boligkjøpere bryr seg mye om. 

Som utbygger gir et smart og energieffektivt prosjekt stor verdi for boligkjøper, noe som da igjen gir stor verdi til utbyggeren. Smarte og strømeffektive hjem er noe flere og flere ser etter og blir også mer og mer relevant. I tillegg gir et prosjekt med energieffektive løsninger kunden muligheten til å ta opp et grønt boliglån som gir dem økonomiske fordeler med å velge et prosjekt med disse type løsninger. Alle disse grunnene er fordeler for en utbygger når de velger enkelte grønne løsninger i prosjektet sitt.

Vurderer du smart prosjekt?
Vurderer du å gjøre prosjektet ditt smart? Vi hjelper deg gjerne med å få mer framtidsrettede og energieffektive boliger. Ta kontakt med Sigbjørn Groven på sigbjorn@futurehome.no og 980 89 156 eller Ola Skar på ola@futurehome.no og 934 15 014 for en uforpliktende smarthusprat.